Piroska
-2 °C
5 °C

A Hyundai miatt földeket sajátítanak ki Szlovákiában

2004.08.22. 12:03
Kapcsolódó cikkek (1)
A multinacionális cég és a kormány közti titkos paktum szerint Szlovákia kártérítést lenne kénytelen fizetni, ha késne a beruházás, így a kormány elkezdte a Zsolna környéki földek kisajátítását.
A szlovák hatóságok megkezdték a dél-koreai Hyundai termelő üzeme számára szükséges földek kisajátítását, amiből a megfigyelők arra következtetnek: az elmúlt hetekben a szlovák vezetés bekeményített a már hónapok óta tartó vitában.

A telkek kisajátításának kérdésében megoszlik a szlovák közvélemény értékítélete: a sajtó és a politikai megfigyelők egy része a telektulajdonosokat az arrogáns államhatalom ellen hősként fellépő lázadóknak írja le, míg mások és a vezetés - köztük Pavol Rusko gazdasági miniszter is - a közösség érdekeit figyelmen kívül hagyó, önző birtokosokról beszél.

A Hyundai márciusban választotta első európai gyártóhelye telephelyéül Zsolnát, ahol 2400 munkahely létesítésével 2006-ra évi 200 ezer Kia- autó összeszerelésére alkalmas kapacitást épít ki.

Nemzeti érdek?

Az érintett földtulajdonosok polgári kezdeményezést indítottak, megtagadták földjeik eladását, és a megajánlott ár több mint háromszorosát követelik. Az állami Zilina Invest beruházási társaság ennek ellenére már megkezdte az építési munkálatokat, hogy tarthassa a Kianak ígért határidőket, de a bíróság esetleg a munkálatok leállítása mellett dönthet. A földtulajdonosak azzal érvelnek, hogy földjeiket csak " alapvetően fontos nemzeti érdekre" hivatkozva lehet a törvény értelmében kisajátítani. Szerintük ez esetben csak egy magáncég érdekeiről van szó.

A megfigyelők szerint a szlovák közvélemény nagyobb szimpátiát tanúsít a birtokosok iránt azóta, hogy júliusban csak bírósági döntés után tették közzé a szlovák állam és a Hyundai közötti titkos beruházási szerződés részleteit, amely Pozsony egyoldalú közelezettség vállalásait tartalmazza. Eszerint a szlovák kormány a beruházás elhúzódása esetén kártérítést köteles fizetni, a dél-koreai vállalat viszont minden következmény nélkül csökkentheti beruházása méretét.