Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Időseket diszkriminált az IBM

2003.08.01. 12:21
Vállalati nyugdíjrenszere megváltoztatásával diszkriminált az IBM, mondta ki az amerikai szövetségi bíróság. Reformjával a fiataloknak kedvezett és többmilliárd dollárt takarított meg. Hasonló perek sorozata várható az Egyesült Államokban.
Diszkriminálta idősebb munkatársait az IBM azzal, hogy számukra kedvezőtlenül változtatta meg a vállalati nyugdíjrendszert - ítélkezett a bíróság. A számítástechnikai világcég 1995-99 között úgy alakította át vállalati nyugdíjrendszerét, hogy az a fiataloknak kedvezett. Korábban a vállalatok díjazták a lojalitást, és lehetőséget adtak munkavállalóiknak arra, hogy közvetlenül nyugdíjuk előtti éveikben nagyobb összegeket fizessenek be nyugdíjalapjukba. Ezt változtatta meg az IBM azzal, hogy már fiatalon kell elkezdeni a befizetést, egyenlő összegekkel - írja a New York Times. Ez azonban egyértelműen a fiataloknak kedvez, akik így hosszabb idő alatt, nagyobb összeget tudnak összegyűjteni, mint idősebb társaik.

Fellebbez az IBM

Az IBM fellebbezni fog a döntés ellen - jelentette ki a vállalat szóvivője. Kendra Collins tagadta, hogy nyugdíjrendszere diszkriminatív lett volna az idősebbekkel szemben. Álláspontját azonban cáfolták azok a dokumentumok, melyek kimutatták, hogy a vállalat többmilliárd dolláros megtakarítást remélt a reformoktól.

Az ítélet is a vállalat nyugdíjpénzek forgatásával elért nyereségére hivatkozik: ez 1997-ben csupán hét százalék volt, 2001-re azonban már a 13 százalékot is elérte. A bíróság még nem döntött a kártérítésekről, és egy azonnali fellebbezés meg is gátolhat egy ilyen határozatot.

További perek indulhatnak

Szakértők szerint az Egyesült Államokban több mint kétmillió munkavállaló van hasonló helyzetben, emiatt további perek várhatók. Az IBM elleni perben 130 ezer jelenlegi és korábbi dolgozót képviselt a jogászcsoport - tudósított a BBC.