Frigyes
18 °C
24 °C

A norvég munkás a leghatékonyabb

2003.09.02. 12:39
Az International Labour Organisation (ILO) felmérése szerint a norvég munkások átlagosan húsz százalékkal termelékenyebbek, mint az amerikaiak.
Hatékonyság szempontjából a belgák és franciák is megelőzik az amerikaiakat, de ez utóbbiak többet dolgoznak, és kevesebb szabadságot vesznek ki, közölte a BBC. Az amerikai munkás évente átlagosan 60728 dollárnyi értéket termel, míg az európai csak 54333-at. Az amerikai munkaidő mostanra utolérte a japánt: 2002-ben mindkét országban 1825 órát dolgoztak évente (az uniós országokban ez 1300 és 1800 között változott).

Hatszázötvenszeres különbség

Az ILO szerint a bár Európában erősebbek a szakszervezetek, gyakoribbak a sztrájkok, ez nem rontja komolyan a hatékonyságot. "Hiába dolgozik ugyanis valaki 15 órát egy nap, nem tud minden órában egyformán teljesíteni", áll a szervezet jelentésében. Persze a rövidebb munkanap sem eredményez önmagában hatékonyabb munkaórákat, teszi hozzá Dorothea Schmidt, az ILO közgazdásza. A technikai fejlettség azonban nagyon komolyan befolyásolja a hatékonyságot: az átlagos amerikai farmer hatszázötvenszer termelékenyebb egy vietnami földművesnél.

Az amerikaiak többet keresnek

A bécsi gazdaságkutató intézet (Wifo) augusztus 28-án kiadott jelentése szerint az amerikaiak átlag negyven százalékkal keresnek többet, mint az európaiak, de évente háromszáz órával többet is dolgoznak. A Wifo szerint az egy főre számított amerikai átlagkereset évi 34 ezer euró (kb. 9,01 millió forint), míg az európai 24 ezer euró (kb. 6,47 millió forint).