Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Még Latin-Amerikában is kisebb a diszkrimináció

2007.05.17. 13:49
Egy latin-amerikai nőnek nagyobb esélye van vezető pozícióba kerülni, mint annak, aki az Európai Unióban született, mifelénk ráadásul kevesebb fizetést kapnak férfi társaiknál az azonos munkáért – áll az ILO nemzetközi jelentésében.

Az Európai Unióban még a latin-amerikai átlagnál is alacsonyabb a vezető pozíciókban a nők aránya, derül ki a nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkahelyi diszkriminációról szóló nemzetközi jelentéséből, amelyet egy budapesti sajtótájékoztatón mutattak be.

Latin-Amerikában a vezető pozíciókhoz a nők 35 százaléka jut, az európai Unióban ez az arány 30,6 százalék, Magyarországon 28,3 százalék, ugyanakkor Észak-Amerikában 40,2 százalék. Igaz, Dél-Ázsiában még a 9 százalékot sem éri el.

Egy munka, két fizetés

A jelentés foglalkozik a nők kereseti helyzetével is. A nők bruttó átlagbére az Európai Unió átlagában 15 százalékkal marad el a férfiak javadalmazásától, Magyarországon ez 20 százalék.

Gyulavári Tamás az Egyenlő Bánásmód Hatóság tanácsadó testületének részéről elmondta: 2005-ben 500, 2006-ban 600 panasz érkezett hatóságukhoz, ezek 56 százalékban a munkahelyi diszkriminációra vonatkoztak.

Döntő részük olyan volt, amelyeknél a hatóság nem tudott eljárni, mert nem volt hatásköre. Sok panaszt megalapozottság hiánya miatt kellett elutasítani.

Az 500-ból még a 10-et sem érte el, a 600-ból pedig a 30-at sem azoknak az ügyeknek a száma, ahol a hatóság elmarasztaló határozatot hozott. Öt, illetve tíz körüli volt az egyezséggel záródó ügyek száma.

Az eddigi elmarasztaló határozatok közül 25 már jogerős, az ezek alapján kivetett 7 millió forintos bírság behajtható.

Kirekesztik

Gyulavári Tamás az elmarasztalásokra példákat is hozott: egy munkaerőkölcsönzőt azért marasztaltak el, mert 6 roma munkavállalót még a tesztírás lehetőségéből is kizárt, miközben a feltételek szerinti végzettségük és tapasztalatuk megvolt. Ugyancsak elmarasztalták azt a munkaadót, aki ugyanannál a gépnél feleannyi fizetésért foglalkoztatott egy női munkavállalót, mint férfi munkatársát.

A sajtótájékoztatón bemutatott ILO-jelentésből kiderül az is, hogy Európában máshol is gyakori a roma munkavállalók hátrányos megkülönböztetése. Magyarországon a roma lakosság körében 40 százalékos a munkanélküliségi ráta, de több hátrányos helyzetű területen ez eléri a 90 százalékot. A romák 56 százaléka tartozik a lakosság legszegényebb 10 százalékába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!