Albert, Lipót
3 °C
12 °C

IMF: a csatlakozók használják ki erős gazdaságukat

2003.09.18. 10:43
Az EU-csatlakozásra váró országoknak ki kell használniuk a viszonylag erős gazdaságukat a lényeges reformok végrehajtására, mindenekelőtt csökkenteniük kell a költségvetési hiányukat és tovább korszerűsíteniük a bankrendszert - vélik a Nemzetközi Valutaalap elemzői. A világgazdaság az idén várhatóan 3,2 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal növekszik.
A világgazdaság az idén várhatóan 3,2 százalékkal, jövőre 4,1 százalékkal növekszik - közölte legújabb becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a csütörtökön nyilvánosságra hozott őszi Világgazdasági Kilátásokban. Az Egyesült Államoknak az idén 2,6 százalékos, jövőre 3,9 százalékos GDP-növekedést jósolt az IMF. A tavaszi Világgazdasági Kilátásokban 2,2 százalékot valószínűsített az idei évre és 3,6 százalékot jövőre.

Németország tartja vissza az eurózónát

Az EU-nak most 0,5 százalékos GDP-bővülést becsült az IMF idénre és 1,9 százalékosat jövőre, a tavasszal elképzelt 2,3 százalék helyett. Az IMF elemzői szerint az euróövezet növekedését az euró ereje és a német gazdaság gyengesége fékezi. A nemzetközi pénzintézet szerint szükség van az Európai Központi Bank (EKB) újabb kamatcsökkentésére. Az EKB utoljára júniusban csökkentette az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, fél százalékponttal 2,0 százalékra.

A német gazdaság harmadik éve gyengélkedik - emlékeztettek az IMF elemzői, és Németországnak erre az évre stagnálást, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedést jósoltak, Franciaországnak idénre 0,5 százalékos, jövőre 2,0 százalékos növekedést, Olaszországnak erre az évre 0,4 százalékos, jövőre 1,7 százalékos GDP-többletet valószínűsítettek.

Japánban az idén 2,0 százalékos, jövőre 1,4 százalékos növekedés várható az IMF szerint.

Nem kell elsietni

Az IMF szakértői úgy vélték, hogy az euróövezeti tagságra való felkészülés fontos ösztönző lesz a gazdasági stabilitást erősítő gazdaságpolitika számára. Ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az EU-hoz jövőre csatlakozó országoknak nem szabad elsietniük a belépést az euróövezetbe.

A mostani előrejelzések sikerét kockáztathatja a növekvő államháztartási és folyómérleghiány ezekben az országokban. Ugyancsak kockázati tényezőnek minősítették a sérülékenységet esetleges hirtelen tőkekiáramlással szemben.

Lengyelország csökkentse deficitjét

Az IMF becslése szerint Lengyelország gazdasága a tavalyi 1,4 százalék után várhatóan 2,9 százalékkal nő az idén a beruházások és az export felfutásának köszönhetően. Jövőre 4,1 százalékos növekedést vár a szervezet. Az IMF sürgeti Lengyelországot, kövesse figyelemmel a bankszektort, hozzon intézkedéseket a költségvetési deficit csökkentésére és adjon új lendületet a privatizációnak.

Az IMF szerint az infláció továbbra is alacsony marad Lengyelországban, lehetővé téve a kamatcsökkentés folytatását. Az IMF az áprilisban kiadott tavaszi előrejelzésében idénre 2,6 százalékos, jövőre 4,1 százalékos növekedést valószínűsített Lengyelországnak.

Magyarországon romlik a versenyképesség

Magyarországon - ahol az IMF az idén 3,0 százalékos, jövőre 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár - a központi bank nem képes csak maga, egyedül alacsony szinten tartani az inflációt úgy, hogy közben biztosítsa a gazdaság versenyképességének folytonosságát is - írták.

Hangsúlyozták, hogy a gyors béremelés az inflációt fűtötte, és aláássa a versenyképességet. "A bérmérséklet - különösen az állami szektorban - elengedhetetlen, beleértve, hogy a béremelés ütemét az inflációs cél alatt kell tartani, és erősíteni kell az együttműködést a szociális partnerek között" - írták az IMF elemzői. A szervezet az áprilisi előrejelzésében az idei évre 3,6 százalékos, jövőre 3,9 százalékos növekedést jósolt Magyarországnak.

Három százalék feletti növekedés jövőre

Az IMF üdvözölte Csehország döntését a költségvetési deficit csökkentésére, de reformokat sürgetett a jogi környezet fejlesztésére a növekedés gyorsítása végett, és a bankok belső kockázatkezelési rendszerének szorosabb felügyeletét szorgalmazta. A cseh GDP 1,7 százalékkal bővül az idén és 2,6 százalékkal jövőre - jósolta most az IMF. Az április becslésben 1,9 százalékos növekedés szerepelt az idei évre és 3,3 százalékos jövőre.

Szlovákia gazdasága 4 százalékkal gyarapodik mind idén, mint jövőre. A nagy folyómérleghiány és államháztartási hiány kiadáscsökkentésért és nyugdíjrendszer reformjáért kiált - írták az IMF szakértői. Áprilisban az IMF idénre 4,0 százalékos, jövőre 4,2 százalékos GDP-növekedést jelzett Szlovákiának.

Szlovénia gazdasága az idén 2,2 százalékkal fejlődik, és három százalékkal jövőre, az IMF őszi becslése szerint. A tavaszi előrejelzésben az idei évre 3,2 százalékos, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsítettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?