Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Megindult a harc az IMF elnöki székéért

2004.03.22. 16:11
Németország és Franciaország hétfőn gyors megegyezést sürgetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megüresedő vezérigazgatói posztjának közös európai jelöltjéről.
Szokatlan viszály jellemzi a Washington Post szerint a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), több mint száz ország írta alá azt a nyilatkozatot, mely szerint a szervezet elnöki székébe ne nemzetisége miatt kerüljön valaki. A közleményt azután adták ki, hogy meglepetésszerűen lemondott a szervezet elnöke, Horst Köhler. Köhler egyébként a német elnökválasztáson indul jövőre.

Tiltakoznak

Az Egyesült Államok és az Európai Unió között eddig az volt a megállapodás, hogy a Világbank elnökének amerikai, az IMF vezetőjének pedig uniós politikust választottak. Ehhez a megállapodáshoz egészen eddig tartották is magukat.

A szervezet ázsiai, afrikai, latin-amerikai, ausztrál, svájci és orosz vezetői szeretnék, ha véget érne az Európai Unió egyeduralma a kérdésben. A végrehajtó testület 24 tagjából 13 azt is javasolta, hogy ezentúl valamennyi nemzet képviselője részt vehessen a döntésben, ne csak a leggazdagabb országok szavazhassanak - írja a Bloomberg.

Ragaszkodnak a szokáshoz

Európai politikusok az IMF elnökének lemondása után nyilvánvalóvá tették, hogy ragaszkodnak a szokásokhoz, és ezúttal is európai politikust látnának szívesen a Valutaalap élén. Hans Eichel német és Francis Merrel francia pénzügyminiszter ehhez azt is hozzátették, hogy egy ilyen szervezet nem állhat sokáig vezető nélkül. Szerintük az IMF áprilisi közgyűléséig el kell dőlnie a kérdésnek.

A Washington Post szerint európai vezető politikusok a leköszönő spanyol kormány pénzügyminisztere, Rodrigo Rato érdekében szólaltak fel. A jelölési és választási procedúrában jártasak szerint azonban Franciaország keresztbe tehet Ratonak.

Sajtóértesülések szerint a francia kormány Jean Lemierre-t, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jelenlegi elnökét támogatja. Ezt azonban nem kommentálta Franciaország. Pascal Lamy, az unió kereskedelmi biztosa kijelentette, őt is érdekli a poszt. Lamy mandátuma októberben jár le.