Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Nyolcvan év legsúlyosabb válsága pusztít

2008.10.08. 19:03
Az 1930-as évek óta eltelt időszak legsúlyosabb válsága fenyegeti a világgazdaságot - véli az IMF. Az intézet szerint a legrosszabb forgatókönyvek elkerülése csupán szigorú és összehangolt intézkedések segítségével érhető el.

Az idei év részében a globális konjunktúra további gyengülése várható, a gazdaság lassú élénkülésére pedig legkorábban 2009 második felében számíthatunk - derül ki a Nemzetközi Valutaalap mai jelentéséből. Ennek hátterében az áll, hogy míg a fejlett országok növekedési üteme 2009 közepéig nulla körüli szinten maradhat, addig a feltörekvő gazdaságok további lassulás elé néznek.

A nyersanyagárak drasztikus emelkedését és a pénzügyi válság súlyosbodását követően a világgazdaság igen komoly visszaesés elé néz - nyilatkozta Olivier Blanchard, az IMF kutatási vezetője. Jelenleg minden jel a pénzügyi válság súlyosbodására utal és ennek kedvezőtlen hatásai alól valószínűleg egyetlen ország sem menekülhet - tette hozzá. Blanchard szerint a lassulás elkerüléséhez már késő van, de megfelelő intézkedések segítségével még megakadályozható az, hogy a legrosszabb forgatókönyvek valamelyike valósuljon meg.

Bár a bizonytalanság továbbra is magas, bízunk benne, hogy ezek az intézkedések hatásosak lesznek és a piaci szereplők körébe újból visszatér a bizalom és élénkül a hitelezési aktivitás - mondta Blanchard.

Minden intézkedés ellenére a világgazdaság jelentősebb élénkülése csak 2010-ben várható, hiszen jelenleg a fejlett országok szinte mindegyike recessziós problémákkal küzd és az ebből való kilábalás még negyedéveket vehet igénybe. Ennek megfelelően az IMF idénre 3.9, jövőre pedig 3 százalékos globális növekedést vár.

Bár az amerikai döntéshozók látszólag minden megtettek a gazdaság élénkítésének érdekében, az erőteljes lassulást nem sikerült megfékezniük. Az IMF becslései szerint idén 1.6, jövőre pedig 0.1 (!) százalékra lassulhat az amerikai gazdaság növekedése. A konjunktúra lassú élénkülése csupán az ingatlanpiaci folyamatok és az olajárak stabiliázódását követően kezdődhet el, amire 2009 második fele előtt nemigen van esély.

Az USA mellett a többi fejlett gazdaság is igen komoly lassulás elé néz és az élénkülés első jelei ezekben az országokban is legkorábban 2009-ben várhatók. A fejlett országok növekedési üteme éppen ezért idén 1.5, jövőre pedig 0.5 százalékra lassulhat (az idei 2.6 százalékról).

A lassulást a feltörekvő és a fejlődő gazdaság sem úszhatják meg, növekedésük már 2008 második felében elmaradhat valamelyest a trendtől. A fejlett és a feltörekvő országok idén átlagosan 6.1, jövőre pedig 6.9 százalékkal növekedhetnek, szemben az idei 8 százalékkal.

A döntéshozók számára a gazdasági lassulás megfékezése és pénzpiaci stabilitás biztosítása mellett az infláció emelkedésének megfékezése jelenti a legnagyobb kihívást - mondta Blanchard said. A világpiaci nyersanyagárak elmúlt hónapok során tapasztalt csökkenése ellenére ugyanis továbbra is igen nagyok a felfelé mutató kockázatok. Ez különösen a feltörekvő és a fejlődő országokra vonatkozólag igaz, esetükben idénre 8 százalék körüli inflációs rátát vár az IMF.  • Vennék
  • Hírek