Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Az egész fejlett világ recesszióba süllyedhet

2008.11.07. 12:23
A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb prognózisa szerint a világgazdaság növekedési üteme 2009-ben 2,2 százalékra lassulhat, ami 0,75 százalékkal rosszabb korábbi előrejelzésénél. Az októberi előrejelzés ugyanis még 3 százalékos globális GDP-növekedésről szólt. Az IMF csütörtökön kiadott jelentése szerint az egész fejlett világ recesszióba süllyedhet jövőre.

Az elmúlt hónapokban a világgazdaság kilátásai romlottak, mivel a pénzügyi szektorban a tőkeáttéel-leépítési hulláma folytatódott és a vállalatok, illetve a fogyasztók bizalma megrendült – áll az IMF indoklásában. A Valutaalap csütörtökön kiadott jelentése már csak 2,2 százalékos világgazdasági növekedésre számít, ami 0,8 százalékponttal alacsonyabb az októberi előrejelzésénél.

Az IMF szerint jövőre összességében zsugorodni fognak a fejlett országok gazdaságai, ami először fordulhat elő a második világháború óta. A fejlődő országok növekedési üteme 5,1 százalékra lassulhat az idei 6,6 százalékos bővülés után.

A Nemzetközi Valutaalap jelentése azonban hangsúlyozza, hogy az előrejelzései a jelenlegi politika mellett érvényesek.

Recesszióba süllyedő fejlett világ

A tavalyi 5 százalékos GDP növekedési ütemről jövőre várhatóan 2,2 százalékra lassulhat a világgazdasági növekedés az idei 3,7 százalék után (ez 0,2 százalékkal került lejjebb). A fejlett országok gazdasága 2009-ben 0,3 százalékkal zsugorodhat az előrejelzés szerint, ami komoly mértékű lassulást jelez az idei 1,4 százalékos érték után. A jövő évi negatív növekedési dinamika lehet az első a második világháború óta, és jelentőségében egyértelműen az 1975-ben és 1982-ben tapasztalt visszaeséssel összehasonlítható.

A fejlett országok felépülésének kezdetére csak 2009 végén számíthatunk. Az amerikai gazdaság komoly mértékben szenvedni fog (-0,7 százalékos GDP-növekedés jövőre), miután a fogyasztók kilátásai kiábrándítóak, az euroövezeti növekedést (-0,5) pedig a szigorú pénzügyi feltételek és az romló bizalom érinti kedvezőtlenül.

A feltörekvők is lassulnak

A feltörekvő országok esetében nagyobb kilátásrontást hajtott végre a Valutaalap, mivel a korábbi 6,1százalék helyett 5,1 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Mindeközben rontott az idei kilátásokon is, 6,9 százalék helyett 6,6 százalékkal növekedhet a fejlődő világ.

A feltörekvő országokat eltérő mértékben érinti a válság, az IMF szerint leginkább a nyersanyagexportálók és a külső finanszírozásra szorulók szenvedhetnek (mivel a nyersanyag árak jelentősen zuhantak).

Mi segíthet rajtunk?

Az IMF megjegyzi, hogy a pénzügyi piacokat támogató lépések, a gazdaságélénkítő intézkedések és a monetáris politika lazítása mérsékelheti a világgazdasági visszaesést.

Egy erősebb makrogazdasági politikai válasz korlátozhatja a válság miatt bekövetkező károkat – állítja a Valutaalap. Azonban a további monetáris politikai lépések lehetősége igen korlátozott, mivel számos országban már 0 százalékhoz közeli szinten áll az irányadó ráta. Emellett az IMF megjegyzi, hogy önmagában a monetáris politika nem biztos, hogy elegendő lehet, mivel jelenleg nehéz pénzügyi feltételek állnak fenn és a tőkeáttételek leépítése miatt hatékonysága korlátozott lehet.