Viola
-5 °C
-2 °C

Innovatív a gazdaságunk

2007.05.16. 07:46
A világ leginnovatívabb országa jelenleg Japán, és a következő négy évben nem tudják majd megelőzni. Magyarország a 27., de a következő négy évben javul helyezésünk.

Magyarország innovatívabb gazdaság, mint Csehország, Észtország, Lengyelország vagy Szlovákia, de lemarad Szlovénia, Ciprus és Olaszország mögött. Ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) által készített, 82 országra kiterjedő felmérésből, amelyben hazánk a 27. helyet foglalja el.

Jól állunk

A rangsor szabadalmi statisztikák és egyéb innovációs mérőszámok alapján, s közel félezer vállalatvezető megkérdezése révén készült. A magyar teljesítmény a következő négy évben egy helyezéssel javul. Hazánk úgy kerül a 26. helyre a 2007–2011-es időszakban, hogy megelőzi a most még előtte álló Spanyolországot.

A közvetlenül mögöttünk levő Csehország kissé leszakad, Dél-Afrika viszont megközelíti hazánkat. Lengyelország és Szlovákia várhatóan nem tud érdemben lefaragni a hazánkkal szembeni hátrányából – jósolja az EIU.

Japán az élen

A világ leginnovatívabb országa jelenleg Japán, s négy év múlva is a távol-keleti szigetország vezeti majd a listát – véli az EIU. Az élvonalában most is és a következő években is a kutatási-fejlesztési tevékenységben közismerten erős nemzetek szerepelnek (az észak-európaiak, Svájc és az USA).

Meglepő Izrael jó helyezése (most a 10., négy év múlva már a 8.). Nincs egyszerű és általános „varázsszer” az innovációképesség javítására. Az azonban egyértelmű, hogy a legjobban teljesítő államok kivétel nélkül olyanok közül kerülnek ki, ahol az innováció segítését kiemelt kormányzati feladatnak tekintik.

A lista élén álló országok közös jellemzője még az igen erős és hatékony oktatási rendszer, ahonnan sok természettudós és műszaki végzettségű diplomás kerül ki. „A felmérés üzenete a kormányok számára az, hogy semmi sem helyettesítheti a jó iskolákat és a kommunikációs infrastruktúrába történő befektetéseket” – hangsúlyozza a jelentés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!