Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem okozott meglepetést az Intel eredménye

2001.07.18. 15:46
A világ vezető chipgyártója, az Intel, az idei második negyedévben az elemzői várakozásoknál némiképp jobb, önmagában azonban vélhetően csak a cég rémálmaiban szereplő eredményről számolt be a keddi tőzsdezárás után.
Az Intel nettó nyeresége a júniussal végződött három hónapban 196 millió dollárt tett ki, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 3,14 milliárd dollárral, ami 94 százalékos profitcsökkenés. Az egyszeri költségektől eltekintve a nyereség 854 millió dollár, részvényenként 12 cent volt. Ez némiképp jobb, mint a brókercégek előrejelzéseit gyűjtő Thompson Financial/First Call 10 centes piaci konszenzusa.

A számitógép-processzorok még jól fogytak

A társaság 6,3 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami a bázisidőszakban produkált 8,3 milliárd dollárhoz viszonyítva 24 százalékos csökkenés. A számítógépes processzorértékesítés a várakozásoknál kissé jobban alakult, a videokamerákban és mobiltelefonokban használt flash-memóriákból viszont a reméltnél kevesebb fogyott.

Árháború az AMD-vel

A vállalat az eredményt elsősorban azzal magyarázza, hogy az AMD által megszerzett piaci részesedést visszahódítandó, jelentősen csökkentette a Pentium III-as processzorok árát, és felgyorsította a Pentium 4-es processzorok gyártását.

A bizonytalan gazdasági körülmények miatt az Intel a harmadik negyedévre vonatkozóan nem adott pontos előrejelzést, csupán annyit mondott, hogy árbevétele valahol 6,2-6,8 milliárd dollár között lesz, összhangban a 6,5 milliárdos Wall Street-i konzenzussal.