Izland az összeomlás szélére került

2008.10.09. 08:15
Egyszerre három fokozattal rontotta több nagy nemzetközi hitelminősítő a súlyosan megrendült pénzügyi helyzetben lévő Izland szuverén adósosztályzatait. Az egyik cégnél a besorolás a még befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélére került, és csak azért nem még mélyebbre, mert az izlandi kormány hitet tett az adósságszolgálat teljesítése mellett.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő szerda késő esti londoni bejelentése szerint a ház az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról - a köztes "BBB plusz" és "BBB" fokozatokat kihagyva - egyenesen gyenge befektetői "BBB mínusz"-ra süllyesztette a hosszú futamú izlandi devizaadósság besorolását, továbbra is fennhagyva az osztályzatot a negatív előjelű figyelőlistán.

Ha az izlandi devizaadós-kockázati besorolás innen tovább romlik, akkor már kiesik a befektetésre ajánlott sávból, és a magas hozamú spekulatív kategóriába kerül át. A Fitch a leminősítéshez fűzött elemzésében külön megjegyezte: azért tartotta fenn Izland befektetői ajánlású státusát, mert az ország kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy elsőbbséget ad a szuverén adósságállomány törlesztésének.

A hitelminősítő szerint Izlandot így is egy nagyon súlyos recesszió veszélye fenyegeti, és bizonytalan, hogy az állam mennyire tudja magát elszigetelni a várhatóan elbukó izlandi bankok külső kötelezettségeitől. A Fitch kilátásba helyezte, hogy koherens és hiteles, külső segítséggel megvalósuló makrogazdasági stabilizációs program nélkül további leminősítés következhet.

Izlandot a Fitch Ratings már a múlt héten is leminősítette, egyszerre két fokozattal, akkor arra hivatkozva, hogy az izlandi bankrendszer megingása érdemben növelte a makrogazdasági stabilitás és a szuverén hitelképesség kockázatait. Nem sokkal a Fitch szerdán késő este bejelentett második leminősítése előtt, ugyanaznap a Moody's Investors Service is agresszív mértékben, szintén három fokozattal rontotta az izlandi adósosztályzatokat, azzal az indokkal, hogy az izlandi kormány súlyos pénzügyi nehézségei most már nem tekinthetők átmenetinek.

A Moody's az eddigi "Aa1" - vagyis magasan elsőrendű - kockázati besorolásokat "A1"-re változtatta; ezzel a cég kihagyta a köztes "Aa2" és "Aa3" osztályzati fokozatokat. Ráadásul a meredeken rontott - jóllehet továbbra is elsőrendű - adósosztályzat is negatív előjelű megfigyelés alatt maradt a további leminősítés lehetőségével. A Moody's szerint is mély recesszió várható Izlandon, és ez jó eséllyel jelentős költségvetési hiányokhoz vezet, éles ellentétben az elmúlt évek többleteivel.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője a héten szintén leminősítette a hosszú futamú izlandi devizaadósságot, az addigi "A mínusz"-ról két fokozattal "BBB"-re. Az S&P egy nemrégiben kiadott londoni jelentésében a tágabb értelemben vett felzárkózó térség legsebezhetőbb gazdaságának nevezte az izlandit.