Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Szabadalmi per az Európai Központi Bank ellen

2005.08.04. 10:17
Az USA-beli Document Security Systems Inc. (DSSI) pert indított az Európai Bíróságnál az Európai Központi Bank ellen, "az euróbankjegyekkel elkövetett szabadalomsértés miatt".

A DSSI szerint az euró-bankjegyeken olyan biztonsági jeleket alkalmaztak, amelyek technikájának szabadalmi joga a cég tulajdona. A vállalat az elmaradt licencdíjakért kártérítést követel az Európai Központi Banktól (EKB). A bíróság 2006 vége előtt egész bizonyosan nem fogja tárgyalni a keresetet, addigra pedig mintegy 30 milliárd, az EKB által kibocsátott euró-bankjegy lesz forgalomban.

A beadvány szerint 1999 óta Európában is szabadalmi jog védi (455750B1 szám alatt) Ralph C. Wicker találmányát, ami fontos dokumentumok hamisítással szembeni biztonságának technikai hátterét adja.

Wicker 1997-ben meghalt, hátramaradt családja pedig nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy a jogoknak érvényt szerezzen. A szabadalom tulajdonjogát Wicker végrendelete értelmében 2004-ben a DSSI örökölte meg - mondta a Handelsblattnak Larry Cohen, a társaság ügyvédje. Cohen szerint az EKB-nak alighanem tudomása volt a szabadalomról, ugyanis az ügy elindításával csaknem egy időben döntött a bank a biztonsági jelek megváltoztatásáról. Cohen egyébként - elmondása szerint - a kereset benyújtása előtt tájékoztatta a bankot a jogi helyzetről, és kérte az EKB állásfoglalását az ügyről, ám érdemi választ nem kapott.

Az ügyvédek esélyesnek tartják a perben a győzelmet, ugyanis az Európai Szabadalmi Hivatal hasonló ügyben korábban már helyt adott Wicker panaszának. Az Európai Központi Bank illetékesei nem kívántak a Handelsblattnak nyilatkozni.

Mint ismeretes, szombaton dél-kelet-franciaországi háza medencéjében holtan találták Wim Duisenberget, az Európai Központi Bank volt elnökét, aki az uniós jegybank első embere volt az eurókészpénz 2002. január 1-jei bevezetésekor.