Erzsébet
1 °C
4 °C

Szabadalmi per az Európai Központi Bank ellen

2005.08.04. 10:17
Az USA-beli Document Security Systems Inc. (DSSI) pert indított az Európai Bíróságnál az Európai Központi Bank ellen, "az euróbankjegyekkel elkövetett szabadalomsértés miatt".

A DSSI szerint az euró-bankjegyeken olyan biztonsági jeleket alkalmaztak, amelyek technikájának szabadalmi joga a cég tulajdona. A vállalat az elmaradt licencdíjakért kártérítést követel az Európai Központi Banktól (EKB). A bíróság 2006 vége előtt egész bizonyosan nem fogja tárgyalni a keresetet, addigra pedig mintegy 30 milliárd, az EKB által kibocsátott euró-bankjegy lesz forgalomban.

A beadvány szerint 1999 óta Európában is szabadalmi jog védi (455750B1 szám alatt) Ralph C. Wicker találmányát, ami fontos dokumentumok hamisítással szembeni biztonságának technikai hátterét adja.

Wicker 1997-ben meghalt, hátramaradt családja pedig nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy a jogoknak érvényt szerezzen. A szabadalom tulajdonjogát Wicker végrendelete értelmében 2004-ben a DSSI örökölte meg - mondta a Handelsblattnak Larry Cohen, a társaság ügyvédje. Cohen szerint az EKB-nak alighanem tudomása volt a szabadalomról, ugyanis az ügy elindításával csaknem egy időben döntött a bank a biztonsági jelek megváltoztatásáról. Cohen egyébként - elmondása szerint - a kereset benyújtása előtt tájékoztatta a bankot a jogi helyzetről, és kérte az EKB állásfoglalását az ügyről, ám érdemi választ nem kapott.

Az ügyvédek esélyesnek tartják a perben a győzelmet, ugyanis az Európai Szabadalmi Hivatal hasonló ügyben korábban már helyt adott Wicker panaszának. Az Európai Központi Bank illetékesei nem kívántak a Handelsblattnak nyilatkozni.

Mint ismeretes, szombaton dél-kelet-franciaországi háza medencéjében holtan találták Wim Duisenberget, az Európai Központi Bank volt elnökét, aki az uniós jegybank első embere volt az eurókészpénz 2002. január 1-jei bevezetésekor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?