Ágnes
-1 °C
2 °C

Sikkasztott a Jukosz-főrészvényes?

2003.07.04. 10:39
Állami vagyon eltulajdonításával és a bíróság megsértésével vádolják Platon Lebegyevet, a Jukosz olajtársaság főrészvényesét. Az üzletembert szerdán állították elő, szóvivője szerint szabálysértő módon. A Lebegyev elleni hatósági fellépés nyomán a Jukosz-papírok ára zuhanni kezdett. A Mol csütörtökön tízmilliárd dolláros szerződést írt alá az orosz céggel.
A csütörtökön megjelentekkel ellentétben Platon Lebegyevet mégsem tanúként akarják kihallgatni az orosz hatóságok - írja a Napi Online. A fő Jukosz-tulajdonos Menatep cég vezérigazgatóját sikkasztással és a bíróság megsértésével vádolják. Az MTI Lebegyev szóvivőjére hivatkozva azt közölte: az üzletembert állami vagyon eltulajdonítása miatt vették őrizetbe.

Először úgy tudta, csak tanú

Szerdán állították elő Platon Lebegyevet, ám akkor még arról volt szó, hogy tanúként hallgatják ki. A Jukoszban 61 százalékos részesedéssel bíró Menatep vezetőjét most már azzal gyanúsítják, hogy köze volt egy állami tulajdonban lévő műtrágyagyár húsz százalékos részvénypakettjének elsikkasztásához, amellyel 283 millió dollár kárt okozott - írja a Napi Online.

Ennél részletesebb információkat közöl az esetről az MTI. A távirati iroda közlése szerint Lebegyevet egy 1993-as tranzakció miatt vették őrizetbe. Az üzletember, aki a céges 61 százalékon túl 4,25 százalékos, körülbelül 1,3 milliárd dollárt érő közvetlen Jukosz-részesedéssel is rendelkezik, a Forbes magazin szerint a 13-ik leggazdagabb orosz.

Lebegyev letartóztatását jogszabálysértőnek nevezte Jurij Kotler, az üzletember szóvivője. Kotler arra hivatkozott, hogy a vádhatósági eljárás során Lebegyev ügyvédjei nem lehettek jelen.

Egy 1993-as ügy miatt vádolják

Lebegyevet egy 1993-as tranzakció kapcsán gyanúsítják törvénysértéssel. Az ügyészség szerint a murmanszki Apatit részvénytársaság részvényei húsz százalékának eltulajdonításával több mint 283 millió dollár kárt okozott az államnak.

Tíz évvel ezelőtt a Roszprom csoporthoz tartozó Volna vállalat állapodott meg a murmanszki vagyonügynökséggel, hogy tőkeemelés keretében jelentős összeget ruház be a cégbe. Utána nézetkülönbség keletkezett a majdani befektetések struktúráját illetően, és a Volna eladta az Apatit 20 százalékát a Roszprom csoport egy másik tagjának.

Tavaly ugyan a Volna kompenzálta a vagyonügynökséget, de addigra a részvénypakett csak eredeti értéke öt százalékát érte. Egyelőre nem világos, hogy mi köze van mindehhez Lebegyevnek: sem a Volna vezetője, sem részvényese nem volt akkoriban. A Jukosz másik főrészvényesét és vezérigazgatóját, Mihail Hodorkovszkijt pénteken ugyancsak beidézték az ügyészségre.

Jukosz: a részvények estek, a Mol szerződött

A Jukosz-papírok már a tanúkihallgatás hírére estek, a Napi Online szerint most még nagyobb árfolyamcsökkenés várható. Az Aton nevű moszkvai brókercég korábban így kommentálta a fejleményeket: "Szinte valamennyi vezető orosz társaságban ellentmondásos módon jutottak tulajdonrészükhöz a főrészvényesek, s emiatt egy csomó esetben indulhatna vizsgálat. Érthető, ha a részvényesek keze megremeg, ha a rendőrség szóba kerül" - írja a Napi.

A Mol egyébként éppen csütörtökön kötött tízmilliárd dollár értékű szerződést az orosz céggel. A megállapodás, amely alapján az orosz társaság évente 7,2 millió olajat biztosít a magyar olajipari vállalatnak, tíz évre szól. A Jukosz a Mol-csoport számára már jelenleg is a szükséglet mintegy 60 százalékát kitevő, havi 600 ezer - azaz évi mintegy 4,2 millió - tonna kőolajat szállít.