Alfréd
-3 °C
3 °C

Fordulat a Jukosz-vezér stratégiájában

2003.11.18. 08:28
Kapcsolódók (1)
A Jukosz új vezetője értelmetlennek minősítette az ExxonMobillal vagy a Chevron Texacóval való esetleges fúziót, mivel az semmiféle szinergiát nem hoz létre. A múlt héten Putyin elnök nagyobb együttműködést kért az oligarcháktól.
Simon Kukes, a Jukosz olajvállalat új vezérigazgatója a Sunday Telegraph brit lapnak adott interjújában több szempontból is elhatárolta magát elődjétől, Mihail Hodorkovszkijtól. Míg alig két héttel korábban még úgy nyilatkozott a Reutersnak, hogy a Hodorkovszkij által meghatározott stratégiát fogja követni a Jukosz élén, és néhány hónapon belül felújítják a tárgyalásokat a potenciális külföldi befektetőkkel, most egészen más hangot ütött meg.

Értelmetlen a fúzió

Az ExxonMobillal vagy a Chevron Texacóval való esetleges fúziót értelmetlennek minősítette, mivel az szerinte semmiféle szinergiát nem hoz létre, legfeljebb közös vállalkozások létrehozásáról akarna tárgyalni.

Az orosz államfő egyébként a múlt pénteken az orosz üzleti élet képviselőivel tartott tanácskozáson világossá tette, hogy az eddiginél nagyobb mértékű együttműködést vár tőlük; az oligarchák közölték, nem kívánják átlépni a politika és a gazdaság közti határvonalat (Hodorkovszkij letartóztatásának egyik oka az ellenzéki liberális pártokat támogatása lehetett).

Nyugati ügyvédek ugyanakkor Hodorkovszkij és partnerei megbízásából jogi eljárást készülnek indítani a Jukosz 44 százalékos részvénypakettjének október végén történt befagyasztása miatt. A keresetet Man-szigeten és Cipruson tervezik benyújtani, ahol az érintett részvények két közvetlen tulajdonosa, a Jukosz Universal és leányvállalata, a Hulley Enterprises van bejegyezve.