Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cáfolnak a végrehajtók, termelhet a Jukosz

2004.07.29. 10:44
Ternelhet a Jukosz, a végrehajtók cáfolták, hogy az olajértékesítés leállítására szólították volna fel a céget. A társaság részvényeinek árfolyama a szerdai zuhanás után ismét emelkdett.
A Jukosz orosz olajtársaság adótartozásának ügyében eljáró végrehajtók cáfolták, hogy utasítást adtak volna az olajtársaság termelésének leállítására - számol be az Interfax hírügynökség Adrej Beljakovra, a moszkvai törvényszék helyettes vezetőjére hivatkozva. " A vádak teljesen alaptalanok, a bíróságnak nem áll szándékában felszámolási eljárásával akadályozni a Jukosz leányvállalatainak üzleti tevékenységét" - közölte.

Félreértés

A hírek szerint szerdán a végrehajtók arra szólították fel a Jukosz leányvállalatait, a Jugansknyeftegazt, a Tomszknyeftet és a Szamaranyeftet, hogy állítsák le a vagyon - köztük a nyersolaj - eladását is. Erre írásban tett válaszában a Jukosz vezetése közölte: az utasítás végrehajtása néhány napon belül a termelés leállását vonná maga után. Szerdán a nyersolajárak e fejlemények hatására rekordmagasságba szöktek, a Jukosz jegyzése pedig 21 százalékkal esett. Az igazságügyminisztérium később pontosította a végrehajtói utasítást, e szerint a végrehajtók arra adtak utasítást, hogy a helyi hatóságok " szüntessék be minden olyan vagyonügylet regisztrálását", amely e három céghez kapcsolódik.

Folytatják a termelést

A Jukosz vezetése szerint ez az utasítás tágabban, úgy is értelmezhető, hogy a Jukosznak a termelését is le kellene állítani. Steven Theede, a Jukosz vezérigazgatója, aki szerdán a szibériai olajmezőkön tett látogatást, kisebbítette a végrehajtói utasítás jelentőségét, mondván, hogy azt "helyesen kell értelmezni". Az olajtársaság folytatja napi 1,7 millió hordós kitermelését.

Csütörtökön a Jukosz jegyzése 15 százalékkal emelkedett a korai kereskedésben, amivel a tegnapi veszteségek jelentős részét ledolgozta. A jegyzések szerdán a végrehajtók félreérthető bejelentése után 2001 közepe óta mért mélypontjukra estek.

A MOL nyugodt maradt

A MOL sajtóirodája az Indexxel szerdán, a végrehajtók utasításáról szóló első hírek nyomán azt közölte: egyelőre nem lehet tényként kezelni a termelés leállítását. Ugyanakkor ha ez be is következik, már orosz olajcégek léphetnek a korábbi beszállító helyére. A MOL szerint azt, hogy aggodalomra nincs ok, az orosz külügyminiszter két héttel ezelőtti nyilatkozata is jelzi, melyben biztosította a térség országait az orosz olajexport folyamatosságáról. A MOL azzal kapcsolatban, hogy a szállítóváltás mit jelentene a költségek vonatkozásában, nem nyilatkozott.