Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Cáfolnak a végrehajtók, termelhet a Jukosz

2004.07.29. 10:44
Ternelhet a Jukosz, a végrehajtók cáfolták, hogy az olajértékesítés leállítására szólították volna fel a céget. A társaság részvényeinek árfolyama a szerdai zuhanás után ismét emelkdett.
A Jukosz orosz olajtársaság adótartozásának ügyében eljáró végrehajtók cáfolták, hogy utasítást adtak volna az olajtársaság termelésének leállítására - számol be az Interfax hírügynökség Adrej Beljakovra, a moszkvai törvényszék helyettes vezetőjére hivatkozva. " A vádak teljesen alaptalanok, a bíróságnak nem áll szándékában felszámolási eljárásával akadályozni a Jukosz leányvállalatainak üzleti tevékenységét" - közölte.

Félreértés

A hírek szerint szerdán a végrehajtók arra szólították fel a Jukosz leányvállalatait, a Jugansknyeftegazt, a Tomszknyeftet és a Szamaranyeftet, hogy állítsák le a vagyon - köztük a nyersolaj - eladását is. Erre írásban tett válaszában a Jukosz vezetése közölte: az utasítás végrehajtása néhány napon belül a termelés leállását vonná maga után. Szerdán a nyersolajárak e fejlemények hatására rekordmagasságba szöktek, a Jukosz jegyzése pedig 21 százalékkal esett. Az igazságügyminisztérium később pontosította a végrehajtói utasítást, e szerint a végrehajtók arra adtak utasítást, hogy a helyi hatóságok " szüntessék be minden olyan vagyonügylet regisztrálását", amely e három céghez kapcsolódik.

Folytatják a termelést

A Jukosz vezetése szerint ez az utasítás tágabban, úgy is értelmezhető, hogy a Jukosznak a termelését is le kellene állítani. Steven Theede, a Jukosz vezérigazgatója, aki szerdán a szibériai olajmezőkön tett látogatást, kisebbítette a végrehajtói utasítás jelentőségét, mondván, hogy azt "helyesen kell értelmezni". Az olajtársaság folytatja napi 1,7 millió hordós kitermelését.

Csütörtökön a Jukosz jegyzése 15 százalékkal emelkedett a korai kereskedésben, amivel a tegnapi veszteségek jelentős részét ledolgozta. A jegyzések szerdán a végrehajtók félreérthető bejelentése után 2001 közepe óta mért mélypontjukra estek.

A MOL nyugodt maradt

A MOL sajtóirodája az Indexxel szerdán, a végrehajtók utasításáról szóló első hírek nyomán azt közölte: egyelőre nem lehet tényként kezelni a termelés leállítását. Ugyanakkor ha ez be is következik, már orosz olajcégek léphetnek a korábbi beszállító helyére. A MOL szerint azt, hogy aggodalomra nincs ok, az orosz külügyminiszter két héttel ezelőtti nyilatkozata is jelzi, melyben biztosította a térség országait az orosz olajexport folyamatosságáról. A MOL azzal kapcsolatban, hogy a szállítóváltás mit jelentene a költségek vonatkozásában, nem nyilatkozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!