Márk
13 °C
28 °C

Kadhafi minden karib-szigeteki banánt megvesz

Muammar Kadhafi líbiai elnök a karib-tengeri országok vezetőivel folytatott augusztus végi megbeszélésein felajánlotta, hogy Tripoli megveszi az összes Karib-szigeteken termelt banánt. A miniállamok ezenfelül több millió dollárnyi adományt és kölcsönt is kapnak Tripolitól.
Grenada, Dominika és St. Vincent vezetői a '69-es forradalom évfordulójára érkeztek az észak-afrikai országba, és a tárgyalások után megerősítették, hogy több millió dollárnyi adományra és kedvező kölcsönre kaptak ígéretet Líbiától - közölte a BBC. Kadhafi az illetékesek szerint azért segít a közép-amerikai országoknak, hogy azok "kiszabadulhassanak a WTO és a fejlett világ gazdasági béklyójából".

Barátságdiplomácia?
Eképp nevezhetnők a Kadhafi őrnagy által gyakorolt külpolitikai virgonckodást, ha nem volnánk ördögien cinikusak. Ámde a líbiai vezér által az utóbbi időben lebonyolított diplomáciai offenzíva mindenképp gyanakvásra adhat okot: a nyolcvanas évek villongássorozata után, amely abban kulminálódott, hogy Reagan amerikai elnök bombázókat küldött Tripoli fölé, kishíján megölve Kadhafit a saját ágyában, a sivatag ördöge sokáig gyanúsan csöndben lapított. Újabban azonban mindenhol ott van, ahol tud, segít, bátor politikai kezdeményezésekkel él. Hogy miért? A ravasz ördög feltételezhetően a Lockerbie-per sovány diplomáciai eredményeihez próbál hozzágyűjtögetni, unva az évtizedes elszigeteltséget, amihez feltétlen érdemes hozzákalkulálni országa nem túl fényes gazdasági helyzetét.

Idézzük fel Csiang Cö-min kínai elnök nemrégiben tett latin-amerikai körútját is: a diadaltripként is értékelhető kirándulás után röviddel - miközben Kína az új amerikai vezetés erejét-elhatározottságát próbálgatta - az Egyesült Államokat kipenderítették az ENSZ emberi jogi bizottságából; a Washington ellen szavazók közt fontos szerep jutott a Cö-min által felkeresetteknek is, nyilván az általa ígért zsíros opcióknak megfelelően.

Nem maradtak le a kimaradók sem

St. Kitts csak alacsonyabb rangú hivatalnokokat küldött Tripoliba, viszont Antigua és St. Lucia miniszterelnöke az utolsó pillanatban lemondta a látogatást, feltehetően az amerikai külügyminisztérium nyomására. A két ország illetékesei arra hivatkoztak, hogy az út rosszul volt előkészítve, valamint hozzátették, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolatuk Líbiával, ezért sem vehetnek részt a látogatáson. A hivatalos álláspont ellenére ellenzéki politikusok a delegációval tartottak, és állítólag ők is eredményes tárgyalásokat folytattak.

"Amerika és Líbia is a barátunk"

Ralph Gonzalves, St. Vincent miniszterelnöke a Black World Today jelentése szerint közölte, hogy Washington nem jelezte, hogy kifogása lenne az út ellen, hiszen "Amerika és Nagy-Britannia is megérti, hogy barátok vagyunk, és ettől még külpolitikánk időnként különbözhet".

Egymilliós adomány, hárommilliós kölcsön

Keith Mitchell, Grenada miniszterelnöke kijelentette, hogy mind a négy ország egymillió dollárnyi adományt és hárommillió dollár 25-30 év alatt törlesztendő kölcsönt kap. Líbia ezenfelül elengedi azt a kölcsönt, amelyet még 1982-ben nyújtott Grenadának egy nemzetközi repülőtér megépítésére.

Kadhafi, ahol tud, segít

Líbia az utóbbi hónapokban egyre több országnak nyújt gazdasági, katonai segítséget. Kadhafi júliusban egymillió dollárt adott Mugabe elnöknek választási kampányra, majd 360 milliós olajüzletet kínált Zimbabwének. Tripoli Ghánának üzemanyagot, Kenyának élelmiszert szállít, részt vesz a szudáni polgárháború békéltető tárgyalásaiban, valamint katonáival segített egy puccs meghiúsításában a Közép-afrikai Köztársaságban.