Alfréd
-3 °C
3 °C

A boldogtalan ember a legjobb munkaerő

2001.06.14. 11:20
A jövőben talán nem kell mosolyt erőltetni arcunkra, amikor megjelenünk egy munkahelyi felvételi beszélgetésen. Egy kanadai pszichológuscsoportnak ugyanis sikerült kimutatnia, hogy a boldogtalan ember a legjobb munkaerő.
Ha a munkaadók véletlenül felfigyelnek a kanadai Alberta Egyetem pszichológusainak legfrissebb eredményeire, akkor a jövőben nem sok esélyük lesz azoknak az álláskeresőknek, akik nem mélyen deprimált állapotban, Kafka naplóinak miniatürizált kiadását gyűrögetve jelennek meg a felvételi beszélgetésen. A Robert Sinclar és Carrie Lavis vezetésével végzett kutatás ugyanis arra felismerésre jutott, hogy a boldogtalan ember jobb munkaerő, mint a boldog.

Egyazon futószalag két oldala

Talán a könnyebb mérhetőség kedvéért a pszichológusok olyan embercsoportokat vizsgáltak, akik áramköri lemezeket készítettek futószalagon. Azok, akik "szomorú", "boldogtalan" vagy hasonló kifejezésekkel jellemezték alapbeállítottságukat, nem dolgoztak ugyan többet, mint feldobott kartársaik, de feleannyit hibáztak, pontosabban, 50 százalékkal kevesebb selejtet termeltek.

Normális ember nem dolgozik jókedvében?

A kutatók a kapott adatokkal reményeik szerint megerősítették azt a népi megfigyelést, mely szerint a borongós hangulatú emberek gyakran arra használják a munkát, hogy elfeledkezzenek gondjaikról.

A futószalag napos oldalán üldögélők viszont a munkát a boldogtalanság forrásának látták, és túl sok időt fecséreltek el arra, hogy fenntartsák lelkük derűjét a katatóniára hajlamosító környezetben.

Le kell mondanunk a munkahelyi komédiásokról

Persze még megbecsülni sem lehet, hogy a dolgozók boldogítására szolgáló keretet mennyire kurtítják majd meg azok a vállalatok, melyek - mondjuk a London School of Economics felmérésének hatására - eddig abban a tévhitben éltek, hogy a munkájával és környezetével elégedett munkaerő termelékenyebb. A sötét jövőt előrevetítő kanadai kutatás talán nem fenyegeti a hétvégi vállalati mulatságokat, a BBC azonban olyan vállalatokról is tud, melyek komédiásokat alkalmaznak, hogy mosolyt csaljanak a munkaerő arcára.