Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ezermilliárd dollár élelmiszerexportra

2008.05.23. 08:03
Bár az idén minden jel szerint rendkívül jó lesz a termés - a globális búzatermés például 8,7 százalékkal magasabb lesz, mint tavaly, és február óta közel felére csökkent a búza ára -, a legszegényebb országok így is négyszer annyit fizetnek az élelmiszerekért, mint az évtized elején.

Az emelkedő árak miatt az idén a világ országai ezermilliárd dollárt is meghaladó, rekordnagyságú összeget kénytelenek költeni élelmiszerimportra, 26 százalékkal többet, mint 2007-ben - állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) most közzétett jelentése. A drágulás elsősorban a szegény országokat sújtja, ahol a kiadás akár 40 százalékkal is nőhet. Ezekben az országokban ráadásul a lakosság jövedelmének nagyobb részét költi táplálkozásra. A fejlett országokban ezzel szemben kisebb mértékben drágul az import. A hírek az utóbbi hetekben leginkább a rizs drágulásáról szóltak, de a tejtermékektől a búzán és a szójababon keresztül egészen a cukorig minden élelmiszer esetében mindennapossá vált az árak megugrása és a piacok ingadozása - írja a jelentés.

Az utóbbi időben egyes élelmiszerek ára mérséklődni kezdett, és ez a tendencia folyatódhat a következő hónapokban, de nem valószínű, hogy eléri az előző években megszokott alacsony szintet, mivel nőttek az élelmiszer-termeléssel kapcsolatos költségek, például az üzemanyagárak. Ehhez hozzájárul, hogy most mindenütt feltöltik a készleteket, ráadásul várhatóan nőni fog az élelmiszer-fogyasztás, illetve -felhasználás, vagyis a kereslet is emelkedik. Ez azt jelenti, hogy bár az idén minden jel szerint rendkívül jó lesz a termés - a globális búzatermés például 8,7 százalékkal magasabb lesz, mint tavaly, és február óta közel felére csökkent a búza ára -, a legszegényebb országok így is négyszer annyit fizetnek az élelmiszerekért, mint az évtized elején. Az alapvető élelmiszerek világpiaci árát elsősorban az hajtja fel, hogy a felhasználás a nagy exportőr országok egy részében több termék esetében meghaladja a termelést, ezért nem sok marad kivitelre.

A rizstermés az idén a FAO szerint a magas árak miatt minden korábbi rekordot meg fog haladni: 445,3 millió tonnányi hántolt rizs várható, ami 2,3 százalékkal felülmúlja a tavalyi rekordot. A fogyasztás azonban 2,4 százalékkal fog emelkedni, mivel a lakosság jelentős része a jobban dráguló élelmiszereket, köztük a húst is rizzsel fogja helyettesíteni.