Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Körülöttünk lefelé tartanak a kamatok

2003.12.03. 08:42
Az államháztartás GDP-arányos hiánya az EBRD november közepén készült prognózisa szerint idén Csehországban a GDP 8,3, Lengyelországban 6,9 százaléka lesz, Szlovákiában a kormány öt százalékkal számol.
A hiány lefaragása nem valósítható meg egyik napról a másikra, ezért az euró bevezetése általános vélemény szerint az évtized végére halasztódhat.

A lengyelek jövőre növelik a hiányt

Lengyelországban a kormány jövőre tovább növelné a büdzsé hiányát, és csak 2005-től tervezi a deficit lefaragását. A hiány Varsó szerint az ez évre tervezett 4,7-ről jövőre 5,3 százalékra nő, de az elemzők egyik adatot sem tartják reálisnak. A deficit miatt a varsói jegybank a kormány nyomása ellenére magasan tartja a reálkamatot: az irányadó kamat június óta változatlanul 5,25 százalék, miközben az infláció az elmúlt egy évben rohamosan mérséklődött és októberben már csak 1,3 százalékos volt.

A magas kamatot a zloty volatilitása is indokolja. Varsó 2007-2008-ban szeretné bevezetni az eurót, de ezt elemzők nem tartják elérhetőnek.

Csehországban 2010-re szeretnének eurót

Csehországban a jövő évi költségvetési tervezet a GDP 4,6 százalékának megfelelő hiánnyal számol, ami három százalékponttal kisebb az idei deficitnél, de az elemzők szerint 5,9 százalékos lesz a hiány. A kormány 2006-ig szóló hároméves programja a hiányt négy százalékra kívánja leszorítani. A kabinet a közös pénz bevezetését legkorábban 2009-2010-re irányozza elő.

A cseh korona stabilitása és a tartósan alacsony, októberben 0,4 százalékos infláció lehetővé teszi, hogy a jegybank augusztus óta két százalékon tartsa az irányadó kamatot. Ezt az is szükségessé teszi, hogy a GDP növekedés üteme az első negyedévi 2,4-ről a második három hónapban 2,1 százalékra lassult.

Szlovákiában a költségvetési tervezet értelmében az államháztartási hiány az idei 5 százalékról a jövőre 3,9 százalékra mérséklődik. A kormány 2006-ra teljesíteni kívánja a 3 százalékos maastrichti kritériumot, és az euró átvételét 2008-2009-re tervezi. Az irányadó jegybanki kamat 6,25 százalékon áll annak ellenére, hogy az infláció a hatósági árak emelése nyomán októberben 9,6 százalékra gyorsult. Ezt a javuló makrogazdasági helyzet és a korona lassú, de szinte megállíthatatlan erősödése teszi lehetővé.