Ödön
2 °C
11 °C

Kapitalista halak

2002.04.30. 16:15
Az állatok viselkedését szabályozó alapvető erők között szerepel a piaci szabad verseny - derítette ki a cambridge-i egyetem és a Max Planck Intézet kutatóiból álló csoport. Azt már eddig is tudták, hogy az állatok között akad bolsevik természetű (a közösségi hangya például) és fideszes (mondjuk az otthonteremtő termesz) ám SZDSZ-es liberális kapitalistákról eddig kevés hír érkezett. Redouan Bshary és Daniel Schaffer azonban lemerült egy korallzátonyhoz, ahol megállapították: a hosszú orrú papagájhal bizony igazi piacpárti, hiszen azokat a tisztogató halakat látogatja sűrűbben, amelyek megfelelő szolgáltatást nyújtanak, azaz a kliens húsa helyett a férgeket csipkedik le róla.
Szabadpiaci erők mozgatják a korallzátonyokon féregtelenítő szolgáltatásért sorban álló halakat - mondta ki az oxfordi Bshary és a seewieseni Max Planck Intézet kutatója, Schaffer.

Megeszik az élősködőket

Az "ügyfelek" - amelyek lehetnek ragadozók és növényevők is - rendszeresen ellátogatnak a zátonyoknál található "tisztító állomásokra", ahol a szolgálatot teljesítő apró halacskák megszabadítják őket a bőrük alá költőző különféle parazitáktól.

Egyes féregtelenítők azonban csalnak, és a kellemetlenkedő állatkák helyett a kuncsaft testét fedő nyálkából, sőt szélsőséges esetben az illető húsából csippentenek ki egy darabot. A kísértés igen nagy, hiszen a nyálka energiadús és keresés nélkül megtalálható, míg a parazitákat fel kell kutatni - magyarázta Bshary a New Scientist című folyóiratban.

Nem lehet megtalpalni?

Az agresszív példányok ebben a műfajban is előnyben vannak, hiszen ha csalást szimatolnak, egyszerűen megeszik a szolgáltatási szektor méltatlan képviselőjét. Képzeljük el, mennyivel egyszerűbb dolgunk lenne a Mister Minit-alkalmazottakkal ragadozó életmód esetén.

Hendikepes növényevők

A növényevők azonban nem tudnak közvetlen bosszút állni. Ez elvileg azt jelentené, hogy a csalás elterjedne és a szolgáltatás színvonala addig zuhanna, amíg a tisztogató halak már csak annyi valódi parazitát távolítanának el, hogy a gazdaállat éppen hogy ne pusztuljon el és képes legyen visszatántorogni az újabb és újabb kezelésekre. A halak azonban nem követik a budapesti fodrászok metódusát. Bshary és Schaffer megfigyeléseiből kiderül, hogy a korallzátonyon a szolgáltatás színvonala kifejezetten magas. Hogy miért?

Szomorú konklúzió

A vendégek - például a hosszú orrú papagájhal - a territóriumukon belül található tisztító állomások közül egyre ritkábban látogatják azokat, ahol csalnak. "Nem lennék meglepve, ha ismétlődő panaszok esetén az ügyfelek egyes állomásokat már egyáltalán nem ejtenének útba" - fogalmazott Bshary. A liberális kapitalista eszméket tehát érdemesebb lenne halak között terjeszteni - vonta le a következtetést az Index Nagypolitikai Elemző Csoportja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?