Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kapitalista halak

2002.04.30. 16:15
Az állatok viselkedését szabályozó alapvető erők között szerepel a piaci szabad verseny - derítette ki a cambridge-i egyetem és a Max Planck Intézet kutatóiból álló csoport. Azt már eddig is tudták, hogy az állatok között akad bolsevik természetű (a közösségi hangya például) és fideszes (mondjuk az otthonteremtő termesz) ám SZDSZ-es liberális kapitalistákról eddig kevés hír érkezett. Redouan Bshary és Daniel Schaffer azonban lemerült egy korallzátonyhoz, ahol megállapították: a hosszú orrú papagájhal bizony igazi piacpárti, hiszen azokat a tisztogató halakat látogatja sűrűbben, amelyek megfelelő szolgáltatást nyújtanak, azaz a kliens húsa helyett a férgeket csipkedik le róla.
Szabadpiaci erők mozgatják a korallzátonyokon féregtelenítő szolgáltatásért sorban álló halakat - mondta ki az oxfordi Bshary és a seewieseni Max Planck Intézet kutatója, Schaffer.

Megeszik az élősködőket

Az "ügyfelek" - amelyek lehetnek ragadozók és növényevők is - rendszeresen ellátogatnak a zátonyoknál található "tisztító állomásokra", ahol a szolgálatot teljesítő apró halacskák megszabadítják őket a bőrük alá költőző különféle parazitáktól.

Egyes féregtelenítők azonban csalnak, és a kellemetlenkedő állatkák helyett a kuncsaft testét fedő nyálkából, sőt szélsőséges esetben az illető húsából csippentenek ki egy darabot. A kísértés igen nagy, hiszen a nyálka energiadús és keresés nélkül megtalálható, míg a parazitákat fel kell kutatni - magyarázta Bshary a New Scientist című folyóiratban.

Nem lehet megtalpalni?

Az agresszív példányok ebben a műfajban is előnyben vannak, hiszen ha csalást szimatolnak, egyszerűen megeszik a szolgáltatási szektor méltatlan képviselőjét. Képzeljük el, mennyivel egyszerűbb dolgunk lenne a Mister Minit-alkalmazottakkal ragadozó életmód esetén.

Hendikepes növényevők

A növényevők azonban nem tudnak közvetlen bosszút állni. Ez elvileg azt jelentené, hogy a csalás elterjedne és a szolgáltatás színvonala addig zuhanna, amíg a tisztogató halak már csak annyi valódi parazitát távolítanának el, hogy a gazdaállat éppen hogy ne pusztuljon el és képes legyen visszatántorogni az újabb és újabb kezelésekre. A halak azonban nem követik a budapesti fodrászok metódusát. Bshary és Schaffer megfigyeléseiből kiderül, hogy a korallzátonyon a szolgáltatás színvonala kifejezetten magas. Hogy miért?

Szomorú konklúzió

A vendégek - például a hosszú orrú papagájhal - a territóriumukon belül található tisztító állomások közül egyre ritkábban látogatják azokat, ahol csalnak. "Nem lennék meglepve, ha ismétlődő panaszok esetén az ügyfelek egyes állomásokat már egyáltalán nem ejtenének útba" - fogalmazott Bshary. A liberális kapitalista eszméket tehát érdemesebb lenne halak között terjeszteni - vonta le a következtetést az Index Nagypolitikai Elemző Csoportja.