Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Évente több ezer japán hal bele a túlórázásba

2009.01.12. 14:50
Japánban évente sok ezer ember dolgozza magát halálra – szó szerint. A japánok már külön szót is találtak a jelenségre: karosinak nevezik a túlórázás miatti halált. Egy új felmérés szerint a dolgozók több mint fele túlterheltnek érzi magát.

Rendőrségi adatok szerint 2007-ben 2200 ember követett el öngyilkosságot a munkahelyi túlhajszoltság miatt. Tocsigi régióban 2007 májusában egy építésvezető öngyilkos lett, miután fél éven át heti 65-70 órát dolgozott, és már lelkileg és fizikailag is belebetegedett a munkába. A hatóságok munkahelyi balesetnek nyilvánították az esetet, és az özvegy évi 3 millió jenes (7 millió forintos) kárpótlást kap. De a hasonló esetek japánban tabunak számítanak. A kormány már foglalkozik ugyan a karosi problémájával, de csak kevés hozzátartozó mer az elhunyt vállalatához fordulni. A munkáltatók a dolgozó lelki állapotát magánügynek tekintik. A vállalatok felénél semmiféle intézkedést sem hoznak a munkahelyi stressz enyhítésére.

A vezető japán szakszervezet, a Rengo által tavaly októberben végeztetett felmérés szerint a dolgozók 53 százaléka érzi úgy, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb stressznek van kitéve a munkahelyén.

Kavahito Hirosi, a karosiáldozatok hozzátartozóinak kártérítési pereire szakosodott ügyvéd úgy becsüli, hogy 2007-ben 10 ezer japán kaphatott szívrohamot vagy agyvérzést a munkahelyi túlhajszoltság miatt. De a hozzátartozók csak az esetek 10 százalékában tesznek bejelentést a hatóságoknál vagy a vállalatnál a hosszú ügyintézés és a csekély kilátások miatt. 2007-ben a vállalatok a kártérítési igények 58 százalékát utasították el – már ez is nagy haladás, mert 20 évvel ezelőtt még az ilyen kérvények 95 százalékát dobták vissza.

A törvény szerint Japánban is heti 40 óra a munkaidő, de a munkavállalók 25 százaléka több mint 50 órát, 10 százaléka pedig 60 óránál is többet dolgozik. A karosi a 90-es évek eleje óta lett nagy probléma, amikor összeomlott a második világháború utáni japán gazdasági csoda. A dolgozókra azóta egyre nagyobb nyomás nehezedik. A legújabb világméretű gazdasági recesszió pedig csak ronthat a helyzeten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!