Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lemaradtunk a régióban kártyaelfogadásban

2006.09.13. 07:45
Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma az 7,4 millióra nőtt. Mégis elmaradunk az egy főre jutó kártyák számában a régió többi országától.

Miközben a Magyarországon kibocsátott bankkártyák száma az elmúlt év során 13 százalékkal, 7,4 millióra nőtt, összesen 1 százalékkal bővült a két legnagyobb hazai kártyamárka, a MasterCard és a Visa elfogadói hálózata - mondta el Lévai Gábor, az Ingenico kártyaterminál-gyártó hazai vállalatának stratégiai igazgatója.

A kereskedői elfogadóhelyeken mindössze 29 538 elektronikus pos üzemel, amelyeknek tavaly év végén alig 22 százaléka volt alkalmas az EMV chip olvasására.

Az egy főre jutó kártyák száma 2004-ben 0,65 volt, miközben Csehországban 1,31, Szlovéniában 1,66 kártya jut egy lakosra, de Szlovákia is előttünk jár a maga 0,66 darabos átlagával. Ennél is markánsabb lemaradást tükröz az egymillió főre jutó kereskedői pos-terminálok száma.

Ez Magyarországon 3312 volt, míg Szlovéniában 20 514 kereskedői elfogadóhely jut egymillió főre. Ebben az összevetésben Szlovákia (3650) és Lengyelország (3753) is előrébb áll a sorban.

Lévai Gábor szerint még azok sem helyeznek el pos-terminálokat üzletükben, akiknek ez üzletileg fontos lenne: a kártyás fizetés a vásárlók megtartásának, az új vevők megszerzésének eszköze lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?