Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Veszélyben a kaviár

2007.10.17. 08:00
A Kaszpi-tenger túlhalászása és a környezeti viszontagságok miatt egyre kevesebb kaviár kerül a világpiacra. Becslések szerint ugyanakkor a legdrágább, fekete kaviár 90 százaléka illegális csatornákon jut el az asztalra.

Aggódhatnak kaviárjukért az oroszok: a WWF (World Wide Fund for Nature) legutóbbi jelentése szerint ugyanis a Kaszpi-tengerben - ahonnan a világ kaviárkészletének 60 százaléka származik - 15 tőkehalfajból hatot a kihalás veszélye fenyeget.

A helyzet azért is aggályos, mert a halikra kinyeréséhez nem kellene feltétlenül megölni a halakat, sajnos azonban mivel a többi módszer drágább és időigényesebb, nem terjed a halászok körében. Az állomány csökkenése miatt komoly áremelésekre kényszerülnek a kereskedők.

Az utóbbi csak a fogyasztóknak rossz, a halaknak éppen kapóra jön. A WWF felmérése szerint a megkérdezettek mindössze négy százalékánál volt tetten érhető a környezettudatos magatartás, viszont a válaszadók 68 százalékát a magas ár tántorítja el a kaviárvásárlástól. Egy kilogramm kaviár jelenleg átlagosan 1800 dollárba kerül a moszkvai piacokon, ugyanezért Londonban 7500 dollárt kérnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?