Huba
17 °C
33 °C

Veszélyben a kaviár

2007.10.17. 08:00
A Kaszpi-tenger túlhalászása és a környezeti viszontagságok miatt egyre kevesebb kaviár kerül a világpiacra. Becslések szerint ugyanakkor a legdrágább, fekete kaviár 90 százaléka illegális csatornákon jut el az asztalra.

Aggódhatnak kaviárjukért az oroszok: a WWF (World Wide Fund for Nature) legutóbbi jelentése szerint ugyanis a Kaszpi-tengerben - ahonnan a világ kaviárkészletének 60 százaléka származik - 15 tőkehalfajból hatot a kihalás veszélye fenyeget.

A helyzet azért is aggályos, mert a halikra kinyeréséhez nem kellene feltétlenül megölni a halakat, sajnos azonban mivel a többi módszer drágább és időigényesebb, nem terjed a halászok körében. Az állomány csökkenése miatt komoly áremelésekre kényszerülnek a kereskedők.

Az utóbbi csak a fogyasztóknak rossz, a halaknak éppen kapóra jön. A WWF felmérése szerint a megkérdezettek mindössze négy százalékánál volt tetten érhető a környezettudatos magatartás, viszont a válaszadók 68 százalékát a magas ár tántorítja el a kaviárvásárlástól. Egy kilogramm kaviár jelenleg átlagosan 1800 dollárba kerül a moszkvai piacokon, ugyanezért Londonban 7500 dollárt kérnek.