Judit
3 °C
7 °C

A Mol kazah gáz- és olajmezőt vett

2004.07.01. 10:38
A Mol Rt. 100 százalékos leányvállalatán keresztül 22,5 százalékos részesedést szerzett a Kazahsztán észak-nyugati részén fekvő Federovszkoje gáz- és olajmezőben.
Az orosz határnál fekvő, 2400 négyzetkilométeres blokk közvetlenül a Karacsaganak óriásmező szomszédságában helyezkedik el, s közel van a meglévő infrastruktúrához. A blokkot megvásárló háromtagú konzorcium a Molból, az amerikai First International Oil Company-ból áll - ez utóbbi szintén 22,5 százalékos részesedéssel rendelkezik -, míg a további rész az Avery Worldwide Limited kezében van.

A konzorcium továbbkutatást végez, amelynek az Avery az operátora. A Mol közleménye szerint a konzorcium jelenleg a második kutatási fázisnál tart, amely várhatóan 2006-ban fejeződik be. A Mol a múltbeli költségeket a jövőbeli munkaprogram részarányosnál nagyobb mértékű finanszírozásával téríti meg. A magyar társaság részesedése a múltbeli költségekből 9,4 millió dollár, és ezen felül a cég további 18 millió dollár elköltését tervezi ebben a kutatási fázisban, mint a kötelezettségek rá eső részét.

Mosonyi György vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a blokk jelentős olaj-, kondenzátum-, illetve földgáz-potenciállal rendelkezik, és jól illeszkedik a Mol stratégiájába, melyben fontos szempont a kitermelés növelése olyan projekteken keresztül, amelyek megfelelnek a vállalat méretének és kockázatviselő képességének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?