Diána
12 °C
27 °C

A Mol kazah gáz- és olajmezőt vett

2004.07.01. 10:38
A Mol Rt. 100 százalékos leányvállalatán keresztül 22,5 százalékos részesedést szerzett a Kazahsztán észak-nyugati részén fekvő Federovszkoje gáz- és olajmezőben.
Az orosz határnál fekvő, 2400 négyzetkilométeres blokk közvetlenül a Karacsaganak óriásmező szomszédságában helyezkedik el, s közel van a meglévő infrastruktúrához. A blokkot megvásárló háromtagú konzorcium a Molból, az amerikai First International Oil Company-ból áll - ez utóbbi szintén 22,5 százalékos részesedéssel rendelkezik -, míg a további rész az Avery Worldwide Limited kezében van.

A konzorcium továbbkutatást végez, amelynek az Avery az operátora. A Mol közleménye szerint a konzorcium jelenleg a második kutatási fázisnál tart, amely várhatóan 2006-ban fejeződik be. A Mol a múltbeli költségeket a jövőbeli munkaprogram részarányosnál nagyobb mértékű finanszírozásával téríti meg. A magyar társaság részesedése a múltbeli költségekből 9,4 millió dollár, és ezen felül a cég további 18 millió dollár elköltését tervezi ebben a kutatási fázisban, mint a kötelezettségek rá eső részét.

Mosonyi György vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a blokk jelentős olaj-, kondenzátum-, illetve földgáz-potenciállal rendelkezik, és jól illeszkedik a Mol stratégiájába, melyben fontos szempont a kitermelés növelése olyan projekteken keresztül, amelyek megfelelnek a vállalat méretének és kockázatviselő képességének.