Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Elkészült a vajas kenyérke himnusza

2001.09.20. 11:57
Nevezzék akár vajas kenyérnek, szendvicsnek, megkent szeletnek vagy éppenséggel szilárd lapocskának - az elnevezés valami kompakt, kézzelfogható dologra utal. Ezért aztán cseppet sem jelentéktelen esemény, hogy pénteken Németország húsz városában ünneplik meg a vajas kenyér napját. Elvégre a vajas kenyérnek történelme van.
Benyomult az üzbégbe is

Már maga a fogalom is lázba hozta Lutz Kuntzsch-t, a wisbadeni nyelvművelő társaság munkatársát, aki mosolyogva jegyezte meg: "A +vajas kenyér+ - Butterbrot - szó benyomult az orosz nyelvbe, sőt még az üzbégbe is". Mondhatni nyelvtörténeti karriert csinált, amely a XIV. században kezdődött német földön.

Luther kedvence

Butterbrot
Németországban a vaj a kései középkorban került első ízben a kenyérre. A Hanza-városok kereskedelmi hajói hordószámra hozták a sóval tartósított, kenhető zsiradékot Norvégiából, Svédországból, Dániából és a Németalföldről.

Luther Márton egy 1525-ben kelt levelében kedvelt gyermektápláléknak nevezte a vajjal megkent kenyeret, az úgynevezett "Putterpomme"-ot. A vajas kenyeret ábrázoló első kép 1568-ból való: az idősebb Pieter Bruegel "Parasztlakodalom" című festményén egy gyermek látható, ölében vajas kenyérrel, amelybe már beleharapott.

Kiszorította a sörbe mártott kenyeret

Günter Wiegelmann néprajzkutató bebizonyította, hogy a vajas kenyér megváltoztatta a németek táplálkozási szokásait. A korai középkorban - írja egyik művében - a gyermekek és a felnőttek napi táplálékában első helyen állott a búzakása. Azokban az időkben előszeretettel mártogatták kenyerüket sörbe a németek.

Amint azonban megjelent a vajas kenyér, gyorsan feledésbe ment a sörös. A vajjal megkent kenyérszeletek sokkal praktikusabbaknak bizonyultak: egy szeletet, sajttal megrakva, magukkal vihették az emberek egyre hosszabb ideig tartó munkájukra.

Korok és eszközök

A Rajna-vidék bányászainak gazdagon megrakott vajas kenyere az iparosodás koráig, sőt még azon túl is "divatban" volt. A vajas kenyér tárolására szolgáló doboz ma is fellelhető csaknem minden iskola- vagy irattáskában.

Az interneten külön weboldal áll a vajas kenyér megszállottainak rendelkezésére, egy tréfát kedvelő együttes tagjai pedig megkomponálták a "vajas kenyérke" himnuszát - olvasható a dpa jelentésében.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft