Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Levédették a kereket

2001.07.02. 17:02
Egy mebourne-i férfi szabadalmat jegyeztetett be a "szállítást megkönnyítő kerek eszközre". John Keogh ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy a májusban elfogadott ausztrál szabadalmi törvény milyen abszurditásokhoz vezethet.
Keogh a közeljövőben nem tervezi a tűz, a vetésforgó vagy más alapvető találmány bejegyeztetését - írja a theage.com.

Bármit bejegyeznek

A civilben szabadúszó szabadalmi ügyvédként dolgozó férfi elmondta: a kereket azért védette le, hogy megmutassa a törvény elhibázott voltát. A jogszabály szerint ugyanis a hivatal érdemben nem vizsgálja meg a bejelentett találmányokat.

" A Szabadalmi Hivatalnak kötelessége bármit levédeni. Tevékenységük a pecsételésből áll" - fogalmazott a feltaláló.

Így olcsóbb

A törvénymódosítást a szövetségi kormány kezdeményezte, mert választók szerint túl sokba került egy szabadalom bejegyeztetése. A kormány ezért megoldást keresett arra, hogy egyszerűbb legyen a levédetés.

Keogh azt javasolja, hogy az intézmény nevét változtassák meg 'szabadalom'-ról 'bejegyzett fejlesztés'-re, nehogy valaki összekeverje az ausztrál gyakorlatot a megszokott szabadalommal, amely komoly jogokkal ruházza fel a tulajdonost.

Sokba volt a régi módszer

Ausztráliában a szabadalmakat "klasszikusan" természettudományos vagy mérnöki végzettséggel is rendelkező ügyvédek közreműködésével lehet bejegyezni. A szabadalomnak feltétele, hogy szerepeljen benne valamiféle találmány, tudományos előrelépés.

Az újfajta szabadalomhoz nem szükséges találmány, csak újítás, és szakember segítsége nélkül bejegyezhető.

Komoly maradt a Hivatal

A Hivatal nevében Vivienne Thom nem kommentálta Keogh lépését, de leszögezte, hogy a kisvállalkozások üdvözölték az új szabályokat, azok kisebb költségei miatt.

John Keogh úgy véli, hogy a hibás törvény miatt rengeteg per fog indulni, és az a kereskedelemben is zavart fog okozni, amikor a forgalmazók bizonyos termékekről állítják majd, hogy azok "szabadalmaztatottak".