József, Bánk
-6 °C
0 °C

Luxusvillákkal vonzza a befektetőket Szlovákia

2006.05.04. 13:33
A reggeli kötelező tornával elbukott, de a számos kritikával illetett állami kedvezményekkel Szlovákiába csalogatott Kia-gyár 75 vezetőjének állami pénzből építenek luxus villaparkot Pozsony mellett. A Kia vezetői maguk választották ki a gyártól 250 kilométerre levő területet, ahonnan repülővel fognak dolgozni járni.

Hetvenöt villából álló luxusnegyedet épít a szlovák kormány Pozsony közelében a dél-koreai Kia Zsolnán (Zilina) épülő autógyárának menedzserei számára. Az egymilliárd koronás költséget jócskán meghaladó "kisvárost" a gyár öt év múlva a létesítési költségek egyötödével alacsonyabb áron megvásárolja. (1 korona 7 forint.)

Nem akartak vidéken lakni, inkább naponta repülnek

Jóllehet a zsolnai autógyár 250 kilométerre van Pozsonytól, a Kia menedzserei mégis a fővárosban, pontosabban annak igen felkapott övezetében kívánnak lakni, de a számukra létesítendő légi hídnak köszönhetően reggelenként a kisrepülőikkel gyorsabban jutnak el zsolnai irodáikba, mint az ugyanott lakók a gépkocsijukkal, vagy a tömegközlekedési eszközökkel Pozsonyba.

A luxusnegyed villái természetesen csak a legfelsőbb vezetéshez tartozó alig száz embert szolgálják, a több száz főnyi műszaki középgárda számára Zsolnán épülnek az igen jó, a hazai sztenderdet meghaladó lakások. Mindez csak töredéke annak a rengeteg és hatalmas pénzben kifejezhető kedvezménycsomagnak, amelyet a szlovák kormány a gyár megtelepedése érdekében - sok ellenvélemény és nemtetszés kíséretében - áldozott.

Reggeli torna a munkásoknak

Az már csak hab volt a tortán, hogy a még épülő autógyár szlovákiai alkalmazottait a koreai vezetés kötelező reggeli tornagyakorlatokra próbálta kényszeríteni, s amikor a szándék csendes ellenállásba ütközött, a kenyéradóik nem értették, miért nem hajlandók fejet hajtani szokásaik előtt a helyi munkavállalók. Akiknek az sem tetszik, hogy elkülönített, a gyárkaputól távolabb eső parkolóhelyek használatára jogosultak, mint a közelebbi parkolás kényelmében részesülő dél-koreaiak.

A Pozsonyhoz közeli luxusnegyed 75 villája sem egyforma. 67 épület középszintű menedzsereknek, hét a csúcsvezetésnek ad otthont, a legkényelmesebb pedig a cég elnökének rezidenciája lesz. A negyedhez klub, négy teniszpálya és más sportlétesítmények is tartoznak majd.

Gyorsan kell építeni

A helyszínt a majdani villalakók választották ki, és októberben akarnak beköltözni. Noha addig már csak fél év van hátra, a község, Horvátgurab (Chorvátsky Grob) polgármestere - egy friss lapnyilatkozata szerint - hivatalosan még mit sem tud a villanegyeddel kapcsolatos tervekről. A kivitelező állami cég egyelőre építkezési engedélyt sem kért, noha úgy tudja, az épületek műszaki terveivel már lázasan finiselnek.

Az 1 milliárd 116 millió koronáért felépülő és fenntartandó villanegyedet a megállapodás szerint a dél-koreaiak öt év múltán mindössze 818 millióért vehetik meg, a telekárakat viszont a Kia fizeti ki, így végső soron a szlovák fél mindössze 231 millió koronával kap kevesebbet öt év múlva annál, mint amennyit most a negyed létesítésére fordít.