Valér
2 °C
8 °C

Meghódítaná Európát a Kia

2005.09.15. 07:56
A Kia értékesítése nő a legjobban, idén 300 ezer autót adtak el, jövőre 20 százalékkal többet várnak. A dél-koreai autógyár Európa meghódítására készül.
A dél-koreai Kia el akarja árasztani autóival Európát, és hadjáratának bázisa a Szlovákiában épülő gyár lesz. Az elképzelés nem irreális, hiszen a Kia értékesítése nő a leggyorsabban a kontinensen: idén már 300 ezer kocsit adtak el, jövőre 20 százalékkal többet várnak, 2008-ra pedig félmillió a cél - árulták el a frankfurti nemzetközi autószalonon, ahol 44 ország ezer kiállítója vonultatja fel kínálatát. A gyártók az egyre növekvő benzinárak ellenére optimisták, de azért készülnek a nehezebb jövőre.

Vatanabe Kacuaki, a Toyota elnöke szerint gyors változás ugyan nem várható, de érezhető a hibrid meghajtású, üzemanyag-takarékos autók iránti kereslet növekedése, amit az is bizonyít, hogy a BMW és a többi nagy német autógyártó is lépéseket tesz ilyen modellek kifejlesztésére. A Toyota úgy tervezi, hogy a jövőben valamennyi modellje kombinált, benzin-elektromos hajtású lesz.

A gyártók derűlátását növeli, hogy az új európai modellek sikerének köszönhetően augusztusban éves összehasonlításban 7,5 százalékkal, 894 226 darabra nőttek a kontinensen az újautó-eladások, igaz, az első nyolc havi 10,35 millió darabos összesített mennyiség így is 0,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi szinttől. Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) tegnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint a növekedésben meghatározó az olasz autópiac közel 13 százalékos növekedése, valamint a németországi, franciaországi és spanyolországi eladások dinamikus bővülése.

Az új uniós tagállamokban viszont összesen 3,5 százalékkal, 54,1 ezerre csökkent az eladások száma augusztusban, az első nyolc hónapban pedig a tavalyihoz képest 12,9 százalékos az elmaradás. A magyar piac is tovább szűkült: a múlt hónapban az ACEA adatai szerint 14 ezer autót sikerült eladni, ami éves összevetésben 5 százalékos csökkenést jelent, az első nyolc hónapban pedig az előző évinél 8,5 százalékkal kevesebb, 125,3 ezer új autó talált gazdára.