Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Magyar importstop a kínai élelmiszerekre

2002.02.08. 09:04
Az Európai Unió után Magyarország is importstopot vezetett be a Kínából származó állati eredetű élelmiszerekre, takarmányra és állateledelre. Ezzel egyidejűleg az egyes országokból - ezek között európai uniós is van - származó baromfihús csak egészségügyi igazolással hozható be Magyarországra.
Az Európai Unióban Kínából származó bizonyos rák- és haltermékekben az emberi egészségre ártalmas, betiltott chloramphenicol antibiotikum jelenlétét mutatták ki, s az Európai Bizottság 2002. január 31-i hatállyal megtiltotta a Kínából származó és emberi fogyasztásra, illetve állatok takarmányozására szolgáló termékek bevitelét.

Csirkestop a Hajdú-Bétnek
A Cora hipermarket-lánc, valamint a Match, Smatch és Alfa szupermarket-hálózat meghatározatlan ideig nem vásárol több friss baromfiterméket a Hajdú-Bét Rt.-től, illetve annak kereskedőcégétől, a Valdor Rt.-től, s gondolkodnak a Hajdú-Bét-es fagyasztott és baromfitermékek hasonló kitiltásán is - értesült a NAPI Gazdaság. A lap információi szerint a döntés a gyanús csirkeszállítmányokkal magyarázható. A Hajdú-Bét Rt. közleménye szerint egyelőre senki sem tud biztosat mondani a "gyanús csirkék" várható honi felbukkanásáról, s a cég vezetése szeretné megnyugtatni partnereit és fogyasztóit arról, hogy a vállalatcsoport baromfitermékei hazai eredetűek és emberi fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasak.

Követjük az unió lépését

Ennek nyomán az agrártárca Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztálya a bizottsági határozathoz csatlakozva azonnali hatállyal megtiltotta a Kínából származó, állati eredetű élelmiszerek és takarmány, illetve állateledel behozatalát.

A tilalom nem vonatkozik a rákfélék kivételével olyan haltermékekre, amelyeket a nyílt tengeren halásztak, ott fagyasztottak, csomagoltak és közvetlenül exportáltak.

Azok a szállítmányok, amelyeket 2002. január 31. előtt indítottak el Kínából, 2002. március 14-ig behozhatók, azonban csak a laboratóriumi vizsgálatok negatív eredménye alapján kerülhetnek belföldi forgalomba.

A főosztály továbbá elrendelte, hogy a Dániából, Angliából, Német- és Olaszországból, az Egyesült Arab Emirátusokból és Thaiföldről származó baromfihús és belsőség, valamint halászati termékek importja esetén az állat-egészségügyi bizonyítványhoz csatolni kell a negatív laborvizsgálati eredményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!