Bernadett
0 °C
4 °C

Pánik a kínai holdsütemény-iparban

2001.09.19. 11:58
Idén 20 milliárd jüannal - 674 milliárd forinttal - kevesebbért fognak eladni a hagyományos holdsüteményből a kínai pékek. A megdöbbentő zuhanás oka a morális krízis, egymás után több cégről kiderült ugyanis, hogy tavalyi, megmaradt tölteléket sütöttek bele a friss édességekbe.
A nemzeti ünnepre készülő édességgyárak már teljes gőzzel nyomták reklámkampányaikat, amikor sokkoló hírrel állt elő a Kínai Központi Televízió: azzal vádolták a Nanjing Guanshengyuan nevű patinás céget, hogy tavalyi tölteléket csomagoltak a friss holdsüteményekbe. Később fény derült arra, hogy ez általános gyakorlat az iparágban.

Felére esik a forgalom

Átlagos években a kínaiak 40-50 milliárd jüan értékben vásárolnak holdsüteményt, a pánik után jó, ha a forgalom elérni a 20 milliárdot.

Mintha a velőspacalban rendülne meg a bizalom

A legtöbb boltból a riport sugárzása után azonnal eltűntették a Guanshengyuan termékeit, de a vásárlók az eset után nem lehettek biztosak, melyik kéreg takar romlott belsőt. Sokan emiatt teljesen lemondtak az őszi holdsütizésről, amely egyébként régi hagyomány Kínában. Hiába adott ki hamarosan jelentést az állami minőségellenőrzési szervezet, miszerint a piacon lévő sütemények 96 százaléka megfelelő minőségű.