A Fisher-Price is visszahívta autóit

2001.06.07. 12:53
A The New York Times beszámolója szerint a washingtoni Consumer Product Safety Commission (CPSC) fogyasztóvédelmi hatóság 1,1 millió dollárra büntette a Mattel játékgyártóhoz tartozó Fisher-Price-t, miután a cég elektromos kisautói több kisebb balesetet okoztak, és a vállalat az eseteket nem jelentette a hatóságoknak. Ez a legmagasabb büntetés, amit a CPSC története során játékgyártóra kiszabott.
A hivatal szerint az elektromos rendszer hibája miatt a "Power Wheels" termékcsalád tagjai közül 116 autó kigyulladt, és további 1800-nál történtek "kisebb incidensek". 1984 és 1998 között kilenc kisgyerek szenvedett kisebb égési sérüléseket ilyen autóban, és hat gyermek akkor sérült meg, mikor nem tudta megállítani a körülbelül 8 kilométer/órás sebességgel száguldó járművet. A kigyulladó autók 22 lakásban okoztak összesen 300 ezer dollárnyi kárt.

A Fisher-Price visszahívta az autókat, de nem szólt a hatóságoknak

Több kisautó kigyulladt vagy megállíthatatlanul száguldva balesetet okozott
A Fisher-Price persze nem nézte tétlenül a kigyulladó és ámokfutó minidzsipeket. A cég felkérte vásárlóit, vigyék vissza a járműveket, hogy a szükséges javításokat elvégezhessék. Eddig 580 ezer autót alakítottak át, de a vállalat becslései szerint legalább hárommillió jármű fut még. A CPSC azt kifogásolja, hogy a Fisher-Price csak azután cselekedett, hogy az illetékes hatóságok figyelmeztették a céget. A szövetségi törvények szerint azonban épp a vállalatnak kell értesítenie a hatóságokat, ha biztonsági problémák merülnek fel.

A gyártó szerint megtették a szükséges lépéseket

A Fisher-Price továbbra is állítja, hogy helyesen cselekedett. Laurie Oravec, a cég szóvivője kijelentette: "ezekben az esetben nem kellett értesítenünk a hatóságokat, az 1800 panaszra megfelelő válasz volt az autók visszahívása". A szóvivő szerint az is bizonyítja a cég jószándékát, hogy májusban visszahívták azokat a kosárlabdahálóikat, amelyeken a lyukak túl nagyok voltak. A nagy lyukak miatt a gyerekek esetleg belegabalyodhattak a hálóba, de a cég még azelőtt visszahívta a terméket, mielőtt egyetlen panasz is érkezett volna.

CPSC-hadjárat

A CPSC az utóbbi időben keményen fellépett a nem elég biztonságos termékeket gyártó cégek ellen. Áprilisban 1,75 millió dollárra büntették a Cosco Inc-t, mivel a többek között járókákat, babakocsikat, gyermeküléseket gyártó cég nem jelentette, hogy egyes termékei veszélyesnek bizonyultak. A Cosco-termékek hiányosságai a hatóságok szerint több száz gyermek sérülését és két gyermek halálát okozták. Májusban a Wal-Mart áruházlánc kapott 4,5 millió dolláros büntetést, mert nem értesítette a hatóságokat, hogy néhány, náluk kapható háztartási gép nem elég biztonságos.  • Hírek
  • Bankszámla