Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rekorderős a korona

2008.05.29. 09:33
Az Európai Központi Bank is indokoltnak tartotta a korona felértékelését, ma reggel a korona már minden korábbinál erősebb volt, az árfolyam 30,080-as szinten állt.

Minden idők legmagasabb árfolyamát érte le a szlovák korona, az árfolyama 30,080 koronára emelkedett csütörtök reggel az euróhoz képest azután, hogy a szlovák korona árfolyamsávját az ERM-2 árfolyamrendszerben felemelte a szlovák központi bank.

Szerdán későn a bank - egyeztetve az Európai Központi Bankkal - a korona középárfolyamát 30,1260/euró szinten rörgzítette, magasabban, mint amelyen korábban a korona mozgott. Ez a sávközép azonos a korábbi sávhatár erős oldalával. Szerdán a korona 30,310/euró árfolyamon zárt. Az Európai Központi Bank úgy értékelte, hogy az új - a középárfolyam 17,6 százalékos emelését jelentő - koronafelértékelést az ország gazdasági fundamentuma alapozza meg, illetve az az elkötelezettség, amelyet Szlovákia az infláció visszaszorításáért vállalt.

A szakértők számítottak arra, hogy a szlovák korona az euró január 1-jén történő bevezetését megelőzően erősödni fog. Az elemzők most azt várják, hogy a korona ezen az új sávközépen fog stabilizálódni és ez a szint lesz az, amelyen a koronát jövőre euróra váltják majd át. Az korona új sávhatára az ERM-2-es rendszerben az euróhoz viszonyítva: 25,6071 korona, illetve 34,6449 korona.