Rettegnek a kövérektől a biztosítók

2004.04.07. 10:32
Az úszógumik nagyobb kockázatot jelentenek, mint a dohányzás. Az Egyesült Államokban már minden harmadik ember túlsúlyos, ami növekvő veszélyt jelent az életbiztosítók profitjára.
A megelőzhető halálokok között a dohányzás helyébe az elhízás lépett az első helyre. A kövérek világranglistáját a gyorsétterem-láncok hatalmas választékának köszönhetően az USA vezeti, ahol minden harmadik ember túlsúlyos, és ahol a 6-11 éves korú gyerekek között az utóbbi húsz évben duplájára nőtt a kövérek száma.

Korai halálozás

A zsíros ételek fogyasztása és a testmozgás hiánya miatt a fejlett országokban az utóbbi harminc évben háromszorosára emelkedett a túlsúlyos emberek száma, jelentősen növelve nemcsak a korai halálozás kockázatát, hanem az elhízás miatt kialakuló betegségek kezelésének költségeit is.

Az elhízást az orvosok összefüggésbe hozzák a szívinfarktussal, a cukorbajjal, és néhány rákos betegséggel is, amelyek mindegyike egymagában is felelős a korai halálozásért. A világ legnagyobb viszontbiztosítója szerint egy negyvenéves kövér férfi - még ha nem is dohányzik - hat-nyolc évvel korábban hal meg, mint a várható élettartam alapján valószínű lenne.

Márpedig a magasabb halálozás húsba vágó kérdés a biztosítóknak: csökken a megkötött életbiztosításokból származó profitjuk, hiszen nem növelhetik a biztosítási díjat vagy változtathatják meg a feltételeket. Az ezekből a szerződésekből származó haszonkulcsokra az óriási verseny miatt amúgy is hatalmas nyomás nehezedik, így a biztosítók képtelenek emelni díjaikat - állítja a Swiss Re. Az új szerződésekre az elhízás kisebb kockázatot jelent, mert a biztosítók fel tudják mérni az ügyfél egészségi állapotát és ennek megfelelően állapítják meg a díjat.