Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Külföldre viszik a török katonák pénzét

2008.03.14. 07:49
A mintegy 25 milliárd dollárt kezelő Oyak, a török hadsereg nyugdíjalappja, 3 milliárd dollár külföldi befektetésére készül. Az alap, amely 240 ezer katona megtakarításait kezeli, 2004 és 2006 között átlagosan 46 százalék nyereséget ért el, és ma a török gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplője. Brüsszel ezt nem is nézi jó szemmel.

A török hadsereg nyugdíjalapja, az Oyak hárommilliárd dollárnyi külföldi befektetést tervez az idén – derül ki a Bloomberg tudósításából. A mintegy 25 milliárd dollárnyi vagyont kezelő intézmény elsősorban infrastrukturális beruházásokban érdekelt vállalatokba fektetne be, valamint bányatársaságokba, amelyek nyersanyagot termelnek az Oyak holding acélipari vállalatai számára.

Törökország legnagyobb nyugdíjalapja 240 ezer nyugállományú, illetve jelenleg is szolgálatot teljesítő katona megtakarításait kezeli, 2000-2006 között átlagosan 46 százalékos nyereséget ért el, ami lényegesen magasabb az ISE-100 benchmark index 14 százalékos eredményénél. A tavaly értékesített Oyak Bank AS 2,7 milliárd dollárral járult hozzá a kiugró teljesítményhez, jelenleg pedig a biztosítási üzletág értékesítését tervezik, mintegy 525 millió dollár értékben.

A befolyó összegek minden bizonnyal tovább erősíthetik az Oyak pozícióját az energiaszektorban, mivel az alap - a német Evonik Industries AG-vel közösen - a török energiakibocsátás 7 százalékát ellenőrzi. Az Oyak holding a tulajdonosa az Erdemir acéllemezgyártónak is, amelynek árfolyama az Oyak akvizíciós sikere, 2005 októbere óta közel nyolcvan százalékot emelkedett.

Az Európai Unió 2004-es jelentése az Oyakot a katonai befolyás mintapéldájának nevezi, ez pedig az unió szerint nem egyeztethető össze a fennálló értékrendszerrel, jogrendszerrel és a piaci szerkezettel sem. A társaság vezérigazgatója, Coskun Ulusoy szerint azonban a hadseregnek nincs befolyása a döntésekre, az alap befektetései során kizárólag a piaci lehetőségeket tartja szem előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!