Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz-e még rosszabb a helyzet, mielőtt javulni kezd?

2006.09.25. 08:36
A múlt heti magyar, lengyel, thaiföldi és brazíliai események kellemetlenül figyelmeztették a befektetőket a felzárkózó piaci részvények és kötvények kockázataira, de nincs pánik, ami arra vall, hogy egyelőre senki sem "írja le" ezeket az eszközöket.

A magyarországi nyugtalanságra, a lengyel kormány összeomlására, a thaiföldi katonai puccsra, a brazil elnökválasztást megelőző politikai botrányokra a tőkepiaci résztvevők mérsékelten reagáltak, az alapkezelők ugyanis a hosszabb távú kilátásokat tartják szem előtt, írta a Dow Jones hírügynökség hétfőn.

A magyar és a lengyel részvénytőzsdéket nem rázták meg különösebben a fejlemények. A BUX mutató 5,3 százalékot vesztett a múlt héten, a varsói WIG20 1,4 százalékkal zárt alacsonyabban pénteken, miután a lengyel kormánykoalíció csütörtökön feloszlott. A szintek megfelelnek az augusztus közepinek. Közben a múlt héten a londoni FTSE-100 0,93 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,92 százalékkal gyengült.

Budapest és Varsó

Mind a budapesti, mind a varsói tőzsdemutató továbbra jócskán is a júniusi nemzetközi mélypontok fölött van, a BUX 18 százalékkal, a WIG20 19 százalékkal, miközben a EuroStoxx50 csak 13 százalékot nyert azóta.

Hétfő reggel a forint 277,29-59/euró, 0,07 százalékkal gyengébb volt a londoni bankközi piacon a vasárnap estinél, miközben a zloty 0,27 százalékkal erősödött, a szlovák korona 0,13 százalékot nyert, a cseh korona nem változott, ellenben a dollárral szemben a forint 0,14 százalékkal 216,31-65/dollárra erősödött, a zloty 0,18 százalékot, a szlovák korona 0,12 százalékot, a cseh korona 0,14 százalékot nyert. Itt már elsősorban az euró és a dollár viszonya alakítja az árakat: a dollár negyedik napja esik az erős lassulást sejtető amerikai gazdasági adatok miatt.

Kockázat

A hosszabb távra vagy akár csak egy-két évre tervező befektetők számára továbbra is vannak lehetőségek Közép- és Kelet-Európában - mondta a hírügynökségnek az 500 millió font térségi befektetést kezelő, edinburgh-i Standard Life Investments alapkezelő illetékes igazgatója, Jason Hepner.

A magyarországi befektetési kockázat jelenleg magas, mert a nyugtalanság talán nem múlik el gyorsan és nem ígérkezik hirtelen javulás a magyar mérlegekben sem. Mint euróövezeti tagjelölt Magyarország vonzó lehet konvergenciaszempontból, de a politikai és a piaci kockázatok óvatosságra intenek - mondta viszont az ABN Amro Asset Management alapkezelő amszterdami szakértője, Maarten-Jan Bakkum. Azonban ő is hozzátette: A gyengébb forint mindenesetre érdekessé teheti a sokat exportáló vállalatok részvényeit a kockázatkedvelő befektetők számára.

Általános fertőzés

Az elemzők elégedetten állapították meg, hogy a múlt heti események hatása nem érződött a felzárkózó piac egészén. Nem kapunk általános fertőzést, mert a befektetők többsége hosszú távra tervező intézményi befektető, és ennek egyensúlyozó hatása van - mondta a londoni Ashmore Investment Management elemzőcsoportjának vezetője, Jerome Booth.

Noha egyes országokban vannak egyedi problémák, a felzárkózó piacok továbbra is vonzók, mert általában erős az exportjuk, nagyok a tartalékaik, és a korábbiakhoz képest kisebbek a dollárban jegyzett adósságaik. Ezek a piacok, meglehet, elég drágák, de jelenleg senki sem gondol jelentős kiszállásra, eladásra - vélekedett a Standard Life Investments befektetési felelőse, Andrew Milligan. Az edinburgh-i alapkezelő térségi igazgatója, Jason Hepner azonban ehhez hozzátette: Magyarországon mindenesetre nehéz megítélni a nagyon közeli kilátásokat. A kellemetlen zajok legrosszabbja bizonyára már mögöttünk van, de nem lehetünk biztosak benne, hogy a takarékossági program miatt a helyzet nem rosszabbodik-e még, mielőtt javulni kezd.