Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Gyárak tucatjait zárják be Kínában

2008.07.16. 19:02
A kínai központi kormányzat további üzembezárások elrendelésére készül - derül ki a kínai sajtójelentésekből. Elsősorban vegyipari üzemek számára írnának elő átmeneti termeléscsökkentést, még ebben a hónapban, tekintettel a jövő hónapban megnyíló pekingi nyári olimpiai játékokra.

A kormányzat a környezetszennyezés mérséklése terén gyorsabban szeretne eredményeket látni az országban. Szigorúbb rendelkezésekre lehet számítani, ha az üzemek nem képesek érdemi eredményt felmutatni a víz- és légszennyezés csökkentésében.

A héten már számos pekingi ipari üzem bezárt, elébe menve a kormányzat esetleges szigorú döntésének, mások közölték, hogy ha rendeletet adnak ki róla, azonnal leállnak. A kínai hírügynökség szerint a hónap során még legalább 130 pekingi üzem átmeneti leállítására lehet számítani.

Sok üzem, acélöntők, építőanyagot gyártók és vegyipari cégek már részletes termelésszüneteltetési és szennyezőanyag-kibocsátáscsökkentési tervet dolgozott ki. Az építkezések alapozási munkáit a kínai fővárosban július 20-val berekesztik. Korábban már más városokban is leállítottak gyárakat, s komoly közlekedési korlátozásokat rendeltek el azokra a járművekre, amelyek nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak.