Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Lego lecsapott a kínai hamisítókra

2003.01.22. 15:00
A kínai legfelsőbb bíróság a Lego javára döntött egy 1999 óta zajló perben, amit a dán cég egy kínai játékgyár ellen indított.
A Legónál 1999-ben figyeltek fel a Coko Toy Company termékeire, amik feltűnően hasonlítottak egyes Lego-várakra és -hajókra. A vállalat azonnal pert indított konkurense ellen, és négy év után a javára döntött a bíróság. A Lego által bemutatott ötvenhárom játékból harminchárom esetében vélte úgy a bíróság, hogy másolatról van szó, közölte a BBC.

Más cégek követhetik a példát

A Lego közleményben üdvözölte az ítéletet: "Ez az első alkalom, hogy Kínában védjegyekkel kapcsolatban ilyen ítélet született. Valószínű, hogy ezután más cégek is pert indítanak, hiszen nem csak a mi termékeinket másolják Kínában" (A kínai WTO-csatlakozás egyik feltétele éppen a nemzetközi védjegyekkel kapcsolatos jogok szigorúbb érvényesítése volt.)

Bocsánatkérés és kártérítés

A bíróság arra kötelezte a Cokót, hogy azonnal állítsa le az érintett játékok gyártását, és az öntőformákat semmisítse meg. A kínai cégnek ezenkívül egy napilapban nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és még kártérítést is fizetnie kell a dánoknak. A Lego szóvivője nem árulta el, hogy a Coko mennyit fizet, csak annyit közölt, hogy a dán cég jogi lépéseket tervez a Coko norvég, finn és dán importőrei ellen is.