Ágnes
-1 °C
2 °C

Hosszú lesz a felzárkózás

2004.04.26. 09:21
Négy évtizedre lesz szüksége a csatlakozóknak ahhoz, hogy elérjék az uniós gazdasági szintet.
Lengyelországnak négy évtizedre, a május 1-jén csatlakozó többi tagországnak 15-30 évre lesz szüksége ahhoz, hogy utolérhesse az Európai Unió átlagos gazdasági teljesítményét, nyilatkozta a németországi Financial Timesban Willem Buiten, az EBRD gazdasági szakértője.

EU-függőség

A bank alelnöke, Hanna Gronkiewicz-Waltz ennél is tovább megy, szerinte fennáll a veszély, hogy az új tagországok túlságosan EU-függővé válnak, és a szükséges gazdasági reformok alkalmazása helyett az uniós támogatásokra várnak majd. Az alelnök a Spanyolország, Görögország és Portugália csatlakozásával kapcsolatos tapasztalatokra hivatkozik. Willem Buiten arra is felhívta a figyelmet, hogy néhány ország, mint például Lengyelország vagy Csehország már most sokkal felkészültebb lehetne, mint amilyen felkészültséget a számok mutatnak.

A közép-európai övezet legnagyobb befektető csoportjaként az EBRD talán a legilletékesebb a régióhoz tartozó országok gazdasági értékelésére, tevékenysége ugyanis 27 országban szolgálja a piacgazdaság és a demokrácia kiépítését, Közép-Európától Közép-Ázsiáig.

Lengyelország frissen közzétett derűlátó értékelése viszont ellentmond a bank pesszimizmusának: Jerzy Hausner gazdasági miniszter bejelentése szerint az első negyedévben a várakozást jóval felülmúló, hat százalékos gazdasági növekedést jegyeztek. Minden jel arra mutat, hogy Lengyelországnak ezzel egyidejűleg sikerül megfékeznie a munkanélküliség növekedését is. A Lengyel Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliség nem nőtt tovább, hanem enyhén zsugorodott, bár a jelenlegi 20,5 százalékos arány még mindig messze a legnagyobb az EU-térségben. Az ország 38,2 milliós lakosságából 3,26 millióan munkanélküliek.