Vince, Artúr
5 °C
11 °C

A lengyel kormány is utálja saját jegybankját

2003.01.22. 11:15
A keddi zuhanás után szerda délelőtt kissé erősödött a lengyel zloty, de kereskedők nem számítanak komolyabb drágulásra, mert a befektetőket továbbra is aggasztja a kormány és a központi bank között növekvő feszültség.
Kedden 2,5 százalékot zuhant a zloty, többek között arra a híresztelésre, hogy a pénzügyminisztérium - történetében először - közvetlenül a bankközi piacról vásárolt devizát, nem pedig - mint eddig mindig - a központi banktól.

A pénzügyminisztérium állítólagos devizavásárlása tartalékképzést szolgált volna a külföldi adósságok után idén esedékes kamattörlesztésekre.

A jegybank szerint botrányos lenne a beavatkozás

A Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának tagja, Boguslaw Grabowski szerdán úgy nyilatkozott az egyik lengyel rádióban, nem tudja, tényleg beavatkozott-e a piacon a pénzügyminisztérium, de kijelentette: ez káros lenne, ha a zloty gyengítésére irányulna.

- Ez megengedhetetlen és botrányos lenne, mert beavatkozás lenne a központi bank hatáskörébe. Az efféle beavatkozás a lehető legrosszabb ötlet - mondta Grabowski, bár azt is hozzátette: annak nincs elvi akadálya, hogy a pénzügyminisztérium a piacról is töltögesse tartalékait adósságtörlesztés végett.

Inflációs nyomásról képzeleg?

Gregorz Kolodko pénzügyminiszter éppen kedden ismét keményen bírálta a Lengyel Nemzeti Bankot, hogy kamatpolitikája magasan tartja a zloty árfolyamát, és ezzel árt a gazdasági növekedésnek.

A pénzügyminiszter kijelentette, hogy a Lengyel Nemzeti Bank inflációs nyomásról képzeleg, és kárt okoz a lengyel vállalkozóknak azzal, hogy nem tesz semmit a zloty túlságosan erős árfolyamának gyengítésére.

"A Lengyel Nemzeti Bank egy képzelt inflációs nyomás ellen küzd, amely állítólag a pénzügyi szférából származik, miközben figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az éves infláció mértéke jelenleg 1 százaléknál is alacsonyabb, vagyis jóval alatta marad a (decemberi) 2-4 százalékos célkitűzésnek" - mondta Kolodko, hozzátéve, hogy a várt infláció és a bázisinfláció egyaránt csökken, a zloty magas árfolyama pedig inkább a defláció, semmint az infláció iránt ébreszt aggodalmakat.