Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Világszerte lecsapnak az adócsalókra

2008.02.25. 07:31
Már Londonban és Washingtonban is ellenőrzéseket indítottak esetleges adócsalók ellen. Liechtensteinben már egy másik bank is gyanúba keveredett.

A liechtensteini adóparadicsomba mentett, adózatlan pénzek ügyében a németországi vizsgálatok csak egy szerény kezdetet jelenthetnek, miután Washingtonban és Londonban egyaránt ellenőrzést indítottak egyelőre meg nem nevezett személyek pénzügyi műveleteinek feltárására.

Az érlelődő nemzetközi botrányról szóló első jelentések még csak mintegy 700 német gyanúsítottról szóltak, ez a szám ma már 1400 körül van, sőt a Der Spiegel úgy tudja, hogy az Ausztria és Svájc közé ékelődött nagyhercegség befektetési tranzakcióiról nem kevesebb mint 4527 személy neve vált ismertté a vizsgálódó nemzetközi titkosszolgálatok és adóhatóságok előtt.

A bonyodalmakat fokozza, hogy a minimonarchia tulajdonában lévő LGT Bankon kívül immár egy másik liechtensteini pénzintézet is gyanúba keveredett.

Washingtonban nyilatkozatot tett közzé Carl Levin szenátor, a felsőház ellenőrzési bizottságának elnöke, aki olyan értesülésekről számolt be, hogy dúsgazdag amerikaiak sora bújtatott el adózatlan jövedelmeket az alpesi törpeállam valamely bankjában. A politikus kijelentette: szigorú vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, amelyben világviszonylatban több ezer személy is érintett lehet.

Eközben kiszivárgott, hogy a brit hatóságok százezer fontot fizettek egy informátornak – akit a sajtó egy adatmentéssel megbízott liechtensteini exbankárként említ –, hogy átadja őfelsége adókerülő alattvalóinak adatait. A vétkesekre az eltitkolt összegek nagy hányadára rúgó büntetés és akár hét évig tartó börtönbüntetés várhat - írja a londoni Independent.

Az AFP jelentése szerint Angela Merkel német kancellár felszólította a nagyhercegség hatóságait, hogy kezdjenek haladéktalanul együttműködést az OECD pénzmosás elleni kampányát irányító testületekkel. Peer Steinbrück pénzügyminiszter pedig azt mondta, hogy a többi adóparadicsommal szemben is szigorúan fel fognak lépni.  • Vennék
  • Hírek