Húszmillió dolláros büntetés az űrtitkok kiadásáért

2002.01.10. 11:50
A Loral Space and Communications Corporation húszmillió dolláros büntetést fizet, amiért 1996-ban titkos műszaki adatokat adott át Kínának. A külügyminisztérium szerint Kína ballisztikus rakétáinak fejlesztésére használhatja a kapott információkat.
Ez a legnagyobb büntetés, amit a fegyverexport-korlátozásról szóló törvény megsértése miatt valaha kiróttak Amerikában - közölte a New York Times. A Loral a büntetés elfogadásával elkerüli, hogy a külügyminisztérium folytassa az évek óta tartó vizsgálatot, és bíróság elé vigye az ügyet. A húszmillióból a cégnek 14 milliót kell kifizetnie, és a hasonló esetek elkerülése végett hatmilliót kell saját biztonsági rendszerének fejlesztésére költenie. A csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodás szövege szerint a vállalat nem ismeri el, de nem is tagadja bűnösségét.

A Loral 1996-ban kínai rakétával próbálta egyik műholdját az űrbe juttatni, azonban a kilövés kudarcba fulladt. A minisztérium úgy véli, hogy a cég balesetet vizsgáló bizottsága titkos műszaki adatokat adott át a kínaiaknak. A külügy szerint Kína ballisztikus rakétáinak fejlesztésére használhatja a kapott információkat, ezért az állam a vonatkozó törvény 64 rendbeli megsértésével vádolta meg a céget.

"Alkalmazottaink hazafiak"

A Loral szerint azonban egyszerű tévedésről van szó, egyik alkalmazottjuk véletlenül küldött titkos anyagokat a kínaiaknak. "Alkalmazottaink hazafiak, tisztelik a törvényt, és ezért nagyon komolyan vesszük ezt az ügyet. Mindig is tiszteletben tartottuk az exportkorlátozásról szóló törvényt, de elismerjük felelősségünket, és megtérítjük a nemzetbiztonságnak okozott kárt." - közölte Bernard L. Schwartz, a Loral elnöke.

Több cég is érintett

A külügy három céget vizsgált Kína támogatása miatt: a Lockheed Martin 2000-ben egyezett bele, hogy 13 millió dolláros büntetést fizet, a Hughes Electronics elleni eljárás pedig még nem ért véget. Ezt a céget egyébként 2000 októberében felvásárolta a Boeing.  • Bérelnék
  • Bankszámla