Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Húszmillió dolláros büntetés az űrtitkok kiadásáért

2002.01.10. 11:50
A Loral Space and Communications Corporation húszmillió dolláros büntetést fizet, amiért 1996-ban titkos műszaki adatokat adott át Kínának. A külügyminisztérium szerint Kína ballisztikus rakétáinak fejlesztésére használhatja a kapott információkat.
Ez a legnagyobb büntetés, amit a fegyverexport-korlátozásról szóló törvény megsértése miatt valaha kiróttak Amerikában - közölte a New York Times. A Loral a büntetés elfogadásával elkerüli, hogy a külügyminisztérium folytassa az évek óta tartó vizsgálatot, és bíróság elé vigye az ügyet. A húszmillióból a cégnek 14 milliót kell kifizetnie, és a hasonló esetek elkerülése végett hatmilliót kell saját biztonsági rendszerének fejlesztésére költenie. A csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodás szövege szerint a vállalat nem ismeri el, de nem is tagadja bűnösségét.

A Loral 1996-ban kínai rakétával próbálta egyik műholdját az űrbe juttatni, azonban a kilövés kudarcba fulladt. A minisztérium úgy véli, hogy a cég balesetet vizsgáló bizottsága titkos műszaki adatokat adott át a kínaiaknak. A külügy szerint Kína ballisztikus rakétáinak fejlesztésére használhatja a kapott információkat, ezért az állam a vonatkozó törvény 64 rendbeli megsértésével vádolta meg a céget.

"Alkalmazottaink hazafiak"

A Loral szerint azonban egyszerű tévedésről van szó, egyik alkalmazottjuk véletlenül küldött titkos anyagokat a kínaiaknak. "Alkalmazottaink hazafiak, tisztelik a törvényt, és ezért nagyon komolyan vesszük ezt az ügyet. Mindig is tiszteletben tartottuk az exportkorlátozásról szóló törvényt, de elismerjük felelősségünket, és megtérítjük a nemzetbiztonságnak okozott kárt." - közölte Bernard L. Schwartz, a Loral elnöke.

Több cég is érintett

A külügy három céget vizsgált Kína támogatása miatt: a Lockheed Martin 2000-ben egyezett bele, hogy 13 millió dolláros büntetést fizet, a Hughes Electronics elleni eljárás pedig még nem ért véget. Ezt a céget egyébként 2000 októberében felvásárolta a Boeing.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?