Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Préselj bankót lótuszülésben!

2003.02.23. 09:01
A gazdaság, a politika, a showbiznisz és a transzcendencia különös keveredése jellemzi az indiai Maharishi Maresh jógi meditációra alapuló közösségét, amelynek vezetője komoly vagyon birtokosa is lett és most egy alternatív gazdasági rendszer csíráival lép elő. A Világbéke Országa saját pénzt bocsátott ki.
A Világbéke Országa néven futó mozgalomnak több millió tagja van világszerte. A kívülállónak elsőre az egész úgy hangzik, mint valami szokásos pozitív energiás-meditációs-keletikultúrás-poszthippis jelenség, ám Maharishi a kezdetektől nagyon figyelt az anyagi részletekre és komoly gazdasági hatalmat épített ki.

Az indiai guru jó negyven éve jelent meg tanaival a nyugati világban, ahol meglepően amerikai módszerekkel ért el sikereket az ősz tanítómester.

Gyere pengetni!

A legutóbbi lépés a saját pénz, a raam kibocsátása volt. A pszichedelikus színekben pompázó, leginkább egy szitárkoncert meghívójára emlékeztető bankjegyeket némileg meglepő módon a világ két fejlett kapitalista országában is elfogadják. A holland jegybank ugyanis úgy határozott: engedélyezi, hogy amelyik bolt erre hajlandó, az elfogadhatja fizetőeszközként a misztikus pénzt. A legfrissebb információk szerint már több mint 100 kereskedelmi egységben, köztük nagy szupermarketláncok boltjaiban fogadják el a raamot, amelyből 100 ezer - egyes, ötös és tízes címletű - bankjegy kering a piacon.

A pénz ezen kívül forgalomban van az Egyesült Államokban, ahol a mozgalom várost alapított.

Benjamin Feldman, a Világbéke Országának "pénzügyminisztere" a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a tíz dolláros árfolyamon fixált raam segíthet a szegénység leküzdésében a világon. Feldman azt várná a világ országaitól, hogy a szegények felemelését szolgáló mezőgazdasági és egyéb beruházásaikat raam kibocsátásával fedezzék.

"Másfél milliárd ember él rendkívüli szegénységben, a legtöbbjük sohasem juthat olyan valutákhoz, mint a dollár. A raam-ot arra használhatnánk, hogy abból házakat, utakat, iskolákat és kórházakat építsünk nekik" - fogalmazott a "miniszter". Ha egy-két év jó termést hoz és azt sikerül exportálni, a raamot be lehetne váltani más, kemény valutára vagy egyszerűen bevonni" - vázolta Feldman a transzcendens alternatívát.

Maharishi mozgalma a transzcendentális meditációnak nevezett módszerre alapul. Ez gazdasági erejének az alapja is, a hívei szerint jobb, sikeresebb élethez vezető technika ugyanis fizetős tanfolyamokon sajátítható el. A hazai honlap fórumában búvárkodva megtudtuk, hogy a hét napig tartó kurzus ára 100 ezer forint körül van. A maharishistáknak amúgy is erős a pedagógiai vénája, a mozgalomnak ugyanis világszerte számos fizetős iskolája van az elemitől az egyetemi szintig.

Ezer fej és menedzsment

A mester nyilvánvalóan nem azok közé tartozik, akik elutasítják a pénzt, hiszen a "Maharishi Ezer Fejű Isten Anya" létrehozása mellett megalkotta például "Maharishi Abszolút Gazdaságtan Elméletét", nem beszélve a "Maharishi Abszolút Menedzsment Elméletéről."

Örök élet és 18 lyuk

A guru sikerének egyik kulcsa az ősi keleti tudás és a modern showbusiness meghökkentő keverése. A mozgalom például szabályos várost alapított az Egyesült Államok Iowa államában, Maharishi Vedic City néven, melynek lakossága körülbelül 200 fő. A település összes - kelet felé néző - épülete védikus stílusban, a tetején arany kupolával épült. A lakosoknak lehetőleg hibrid személyautót kell használniuk. A tervek szerint Vedic Cityt akkorára fogják fejleszteni, hogy egyszerre 8 ezer meditálni vágyó szállhasson meg itt, ám a spirituális célok mellett a terv része egy 18 lyukas golfpálya és egy Disneyland-szerű témapark felépítése az ismert mágus (és lelkes mozgalmár) Doug Henning illuzionista tervei alapján.

A mozgalom magyar honlapján olvasható leírás alapján mi is izgatottan várjuk a megnyitót, ugyanis "ez egy olyan szórakoztatópark, mely nem hasonlítható semmi máshoz. Egy egész épület fog lebegni egy tó fölött. Egy csodálatos repülő hintó fogja 120 utasát kisebbé változtatni a legkissebbnél; először leereszkedve egy rózsasziromra, behatolva annak egyetlen sejtjébe, majd a DNS molekulába és megérkezve annak tejkék szubatomi esszenciájába. Egy másik utazás során a látogatók átrepülnek egy szivárványon, mely látszatra csupán fátyolszínű köd és színek keveréke. Egy időalagút eljuttatja őket az ősrobbanástól az örökkévalóság végéig."

Szereti a celebritit

A jógitól a kezdetektől nem állt távol a jól kiszámított hírverés, hiszen a hatvanas években az egész világ megismerhette a nevét a Beatles tagjainak gurujaként. Imsert követője volt még Mia Farrow, Merv Griffin vagy Clint Eastwood.

Aki utánanéz a mozgalom ügyeinek, állandóan szembetalálkozhat a transzcendens tanok, a meditáció, a biznisz és a fantasztikus tervek különös vegyülésével. Amikor a mester bejelentette a raam kibocsátását, az eseményt világszerte közvetítették a Maharishi Tv Csatorna 11 műholdja segítségével. Az adást Európába például a HotBird 3-as műhold sugározza.

Jó nagyot

A mozgalom tervei igen ambíciózusak és gyakran valamilyen feltűnő óriásberuházáshoz kapcsolódnak. India Madhya Pradesh államban akarják például felépíteni a Védikus Tudomány Világközpontját, ami egy 677 méter magas, 108 szintes, 100 ezer védikus tudósnak otthont adó hiperkörnyezetbarát mostrum lenne. A beruházó a Maharishi érdekeltségébe tartozó Maharishi Világméretű Fejlesztési Alap lenne. (A mester neve igen gyakran feltűnik, minden lehetséges helyen, de láttunk mi Thaiföldön olyan buddhista kolostort, ahol a központi barlangban ki volt állítva a közösséget vezető szerzetes élethű viaszmása.)  • Eladnék
  • Hírek