Endre, Elek
16 °C
28 °C

Szlovénia is bevezeti a matricát

2008.03.23. 08:50
Szlovénia július elsejével bevezeti a matricát az autópályákon és gyorsforgalmú utakon - határozta el a kormány Ljubljanában.

Az osztrák mintához igazodó új rendszer csak személyautókra vonatkozik. A teherautók vonatkozásában a műholdas beléptető kapuk 2010-ben esedékes bevezetéséig a jelenleg hatályos modell marad érvényes. Eddig az autósoknak a nagyszámú beléptető kapuknál kellett fizetniük.

A mindenkori naptári évre érvényes éves matrica ára 55 euró (14 ezer forint), a féléves matrica ára 35 euró (9 ezer forint). Motorkerékpárosoknak 22,50 eurót (5700 forint) kell fizetniük az éves matricáért. A matricák bevezetésével fel akarják számolni a nagy közlekedési dugókat a pénztáraknál. Ez ugyanis csúcsforgalmi időkben a többnyire Németországból útnak indult és akár az Adriára, Görögországba vagy Törökországba igyekvő turistának és vendégmunkásnak okozott jelentős időveszteséget. Emellett a matricák bevezetése azt a célt is szolgálja, hogy a pénzhiány miatt megbénult autópálya-építkezés új forráshoz jusson.