Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

1000 eurós minimálbér

2007.05.17. 07:55
Megállapodtak a munkaadók és a munkavállalók a minimálbér 1000 euróra (250 ezer forintra) emeléséről. A dolgozók legkésőbb 2009-től keresnek legalább ennyit. A döntés csak elvi jellegű, jelenleg is csupán 20 ezren kapnak ennél kisebb fizetést.

Várhatóan még a nyár előtt megállapodik az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) a szakszervezeti szövetséggel (ÖGB) a minimálbér havi 1000 euróra emeléséről. Ugyanakkor a Die Presse értesülései szerint a gyakorlatba való átültetést a szociális partnerek csak két lépcsőben tartják megoldhatónak.

Az olyan szakmákban, ahol a minimálisan kifizetendő bérek a jelenlegi kollektív szerződés alapján már 900 euró fölött vannak, 2008 elejétől, míg azoknál, amelyeknél nem érik el ezt a szintet, csak egy évvel később vezetnék be az 1000 eurós küszöböt a teljes munkaidőben dolgozóknak. A WKÖ részéről elismerték, hogy a szociális partnerek között szó van egy ilyen megoldásról, ugyanakkor az ÖGB azt szeretné, ha korábbra hoznák az egyes „fázisokat”.

Bár az 1000 eurós minimálbér bevezetése szerepel a kormányzó ÖVP és SPÖ nagykoalíciós szerződésében, az ebben javasolt általános kollektív szerződés útján történő átültetést a szociális partnerek elvetették. Ehelyett közös elvi megállapodás aláírására készül a WKÖ és az ÖGB, amelyben lefektetik, hogy a bevezetés a szakmai szervezetekkel egyeztetve történik.

Június elején újabb szakértői tárgyalások következnek, amelyek után várhatóan megpecsételik az egyezséget a szociális partnerek. A szakszervezeti szövetség legfőbb kifogása az úgynevezett szabad foglalkozásúak bevonásával kapcsolatos. A fogorvosi rendelőkben dolgozó gyakornokoknak vagy a közjegyzői, ügyvédi irodák alkalmazottainak sem éri el a minimálbére jelenleg az 1000 eurós határt. Az ÖGB ezért azt szeretné, ha ezeket a csoportokat is bevonnák a júniusban kötendő alapmegállapodásba.

A minimálbér új szabályozása egyesek szerint inkább jelképes természetű, hiszen az ÖGB felmérése szerint a teljes állásban dolgozók közül összesen húszezren kapnak 1000 eurónál kevesebbet. Még a szövetség által említett orvosi rendelőkben és ügyvédi irodákban alkalmazottaknak is ennél többet fizetnek ténylegesen

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!