Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minimálbérben is előznek minket a szlovákok

2008.09.08. 07:32
Októbertől 8 százalékkal, 540 lejre (36 400 forint) emelkedik a havi minimálbér Romániában. Januártól újabb jelentős növelés várható, akkor 600 lej (40 400 forint) lesz a havonta adható legkisebb bruttó fizetés összege. Nemcsak keleti szomszédunknál kúszik azonban egyre feljebb a minimálbér, hanem a régió szinte minden országában. Lassúbb tempóban ugyan, de a kontinens nyugati felében is egyre emelkedik az előírt legalacsonyabb fizetés.

A pozsonyi kormány múlt szerdán döntött a havi minimálbér tízszázalékos növeléséről, amely így eléri a havi 8900 koronát (71 100 forint). A januártól hatályos lépésről a végső szót a parlamentnek kell kimondania, s ha ez megtörténik, a rendszerváltás óta első ízben lesz magasabb az adható legkisebb havi bér Szlovákiában, mint hazánkban. Mint ismert, Magyarországon az idén 69 ezer forint a szakképzetlen munkások minimálbérének összege, s a munkaadók szerint a jövőre várható gazdasági növekedés nem olyan mértékű, hogy jelentős bérfejlesztések alapjául szolgálhatna - sőt, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a minimálbér átmeneti befagyasztását sem tartja kizártnak.

Ez utóbbi azonban szokatlan lépés lenne Európában. Az unióban ugyanis általában legalább évente emelik a minimálbért, de vannak olyan tagállamok is (ilyen Belgium vagy Franciaország), ahol évente többször, a létfenntartás költségének függvényében automatikusan növelik az összeget. Igaz, ezt a módszert az EKB és független közgazdászok is bírálják, mondván, az infláció felgyorsításához vezet.

Ennek dacára abból a húsz EU-tagállamból, ahol ismerik a törvényileg megszabott minimálbér intézményét, 17-ben már növeltek az idén. A német szakszervezetekhez közel álló Hans Böckler Alapítvány Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézete (WSI) szerint jelenleg az eurózóna nyugati tagállamainak egyikében sem lehet már 8,3 eurónál kevesebbet fizetni óránként. A 2004 előtt csatlakozott déli tagállamokban a minimális órabér a portugáliai 2,55 és a görögországi 3,8 euró között, a 2004-ben és 2007-ben felvett kelet- és közép-európai tagállamokban pedig a bulgáriai 0,65 és a csehországi 1,97 euró között szóródik.