Mária
18 °C
28 °C

Minimálbérben is előznek minket a szlovákok

2008.09.08. 07:32
Októbertől 8 százalékkal, 540 lejre (36 400 forint) emelkedik a havi minimálbér Romániában. Januártól újabb jelentős növelés várható, akkor 600 lej (40 400 forint) lesz a havonta adható legkisebb bruttó fizetés összege. Nemcsak keleti szomszédunknál kúszik azonban egyre feljebb a minimálbér, hanem a régió szinte minden országában. Lassúbb tempóban ugyan, de a kontinens nyugati felében is egyre emelkedik az előírt legalacsonyabb fizetés.

A pozsonyi kormány múlt szerdán döntött a havi minimálbér tízszázalékos növeléséről, amely így eléri a havi 8900 koronát (71 100 forint). A januártól hatályos lépésről a végső szót a parlamentnek kell kimondania, s ha ez megtörténik, a rendszerváltás óta első ízben lesz magasabb az adható legkisebb havi bér Szlovákiában, mint hazánkban. Mint ismert, Magyarországon az idén 69 ezer forint a szakképzetlen munkások minimálbérének összege, s a munkaadók szerint a jövőre várható gazdasági növekedés nem olyan mértékű, hogy jelentős bérfejlesztések alapjául szolgálhatna - sőt, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a minimálbér átmeneti befagyasztását sem tartja kizártnak.

Ez utóbbi azonban szokatlan lépés lenne Európában. Az unióban ugyanis általában legalább évente emelik a minimálbért, de vannak olyan tagállamok is (ilyen Belgium vagy Franciaország), ahol évente többször, a létfenntartás költségének függvényében automatikusan növelik az összeget. Igaz, ezt a módszert az EKB és független közgazdászok is bírálják, mondván, az infláció felgyorsításához vezet.

Ennek dacára abból a húsz EU-tagállamból, ahol ismerik a törvényileg megszabott minimálbér intézményét, 17-ben már növeltek az idén. A német szakszervezetekhez közel álló Hans Böckler Alapítvány Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézete (WSI) szerint jelenleg az eurózóna nyugati tagállamainak egyikében sem lehet már 8,3 eurónál kevesebbet fizetni óránként. A 2004 előtt csatlakozott déli tagállamokban a minimális órabér a portugáliai 2,55 és a görögországi 3,8 euró között, a 2004-ben és 2007-ben felvett kelet- és közép-európai tagállamokban pedig a bulgáriai 0,65 és a csehországi 1,97 euró között szóródik.