Ödön
1 °C
11 °C

A montenegróiaknak elnézik, hogy egyoldaúan átvették az eurót

2007.10.09. 08:40
Az euró nemzeti valutaként történő montenegrói használata összeegyeztethetetlen az uniós joggal - áll abban a tervezetben, amelyet az EU pénzügyminisztereinek mai tanácskozása tárgyal.

A Financial Times által ismertetett dokumentum szerint a közös európai valuta egyoldalú használata nem fér össze az EU-s szerződés monetáris unióra vonatkozó részével, miszerint az euró bevezetése a konvergenciafolyamat végső állomása.

Az alig 620 000 lakosú Montenegró 2002 januárjában, a közös európai pénznem megjelenésekor egyoldalúan vezette be az eurót mint nemzeti valutát. Az akkor még Szerbiához tartozó ország ezzel a lépéssel a finoman szólva nem túl értékálló dinártól kívánt megszabadulni, illetve a függetlenségi törekvéseit erősítette. Az EU és az Európai Központi Bank nem lépett fel az euró montenegrói bevezetése ellen, azonban az ország tavalyi függetlenné válásával a helyzet megváltozott. Az EU október 15-én írja alá a stabilitási és társulási egyezményt a balkáni országgal, ez az EU-tagság első lépésének tekinthető.

Az uniós tagság esetén azonban mindenképpen rendezni kell az euró egyoldalú montenegrói használatának kérdését, ugyanis az eurózónába csak olyan tagállam léphet be, amely teljesíti a bevezetéshez szükséges kritériumokat is. Brüsszeli diplomaták szerint mindamellett az EU nem fog azzal az abszurd kéréssel fordulni Montenegróhoz, hogy taggá válás esetén előbb mondjon le a közös fizetőeszköz használatáról, majd lépjen be az euróövezetbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?