Huba
19 °C
33 °C

A montenegróiaknak elnézik, hogy egyoldaúan átvették az eurót

2007.10.09. 08:40
Az euró nemzeti valutaként történő montenegrói használata összeegyeztethetetlen az uniós joggal - áll abban a tervezetben, amelyet az EU pénzügyminisztereinek mai tanácskozása tárgyal.

A Financial Times által ismertetett dokumentum szerint a közös európai valuta egyoldalú használata nem fér össze az EU-s szerződés monetáris unióra vonatkozó részével, miszerint az euró bevezetése a konvergenciafolyamat végső állomása.

Az alig 620 000 lakosú Montenegró 2002 januárjában, a közös európai pénznem megjelenésekor egyoldalúan vezette be az eurót mint nemzeti valutát. Az akkor még Szerbiához tartozó ország ezzel a lépéssel a finoman szólva nem túl értékálló dinártól kívánt megszabadulni, illetve a függetlenségi törekvéseit erősítette. Az EU és az Európai Központi Bank nem lépett fel az euró montenegrói bevezetése ellen, azonban az ország tavalyi függetlenné válásával a helyzet megváltozott. Az EU október 15-én írja alá a stabilitási és társulási egyezményt a balkáni országgal, ez az EU-tagság első lépésének tekinthető.

Az uniós tagság esetén azonban mindenképpen rendezni kell az euró egyoldalú montenegrói használatának kérdését, ugyanis az eurózónába csak olyan tagállam léphet be, amely teljesíti a bevezetéshez szükséges kritériumokat is. Brüsszeli diplomaták szerint mindamellett az EU nem fog azzal az abszurd kéréssel fordulni Montenegróhoz, hogy taggá válás esetén előbb mondjon le a közös fizetőeszköz használatáról, majd lépjen be az euróövezetbe.