Géza
-11 °C
-4 °C

Moszkva is nyer a BL-döntőn

2008.05.21. 07:45
A mai BL-döntő körülbelül 50 millió fontos (azaz közel 15,5 milliárd forintos) többletkeresletet generálhat az orosz fővárosban.

Ma rendezik a világ egyik legnézettebb, évente megrendezett futballsorozatának, a Bajnokok Ligájának (BL) a döntőjét. A finálét ezúttal két angol gárda a Manchester United és a Chelsea játssza, a mérkőzésen azonban nemcsak egy klub nyer, hanem a meccsnek otthont adó orosz főváros is, ahova több tízezer turista érkezhet az esemény idejére.

Előrejelzések szerint csak Angliából legalább 40-50 ezren utaznak Oroszországba, de akad olyan becslés is, amely - annak ellenére, hogy a moszkvai Luzsnyiki stadionba csak 84,7 ezren férnek be - 100 ezerre becsüli a döntő miatt a szigetországból érkezők számát.

Ráadásul az angolok várható költése is igen magas lesz: mivel Moszkva a világ egyik legdrágább városa, a szurkolók akár ezer fontot (308 ezer forintot) is elkölthetnek az egynapos kiruccanás alatt.

Ennek megfelelően szakértők úgy számolnak, a mai BL-döntő körülbelül 50 millió fontos (azaz közel 15,5 milliárd forintos) többletkeresletet generálhat az orosz fővárosban.

Gondot jelenthet és visszavetheti a döntő pozitív gazdasági hatását, hogy Moszkvában nincs elegendő szállodai szoba. A Telegraph szerint összesen 34 ezer szálláshely van, ennek 70 százalékát ilyenkor már kiadják, így a mérkőzésre érkező 50 ezer szurkolónak körülbelül 10 ezer szálláshelyen kell osztoznia.