Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Megalakul az aktmodellek szakszervezete

2003.05.09. 11:30
A philadelphiai Moore College of Art and Design óráin pózoló modellek a rossz munkakörülményekre hivatkozva szakszervezetet alapítottak.
A modellek a 7-11 dolláros órabér, a hideg tantermek és a festékszag miatt panaszkodnak. Vezetőjük, Claire Hankins az AP-nek elmondta: "Csak ezzel a módszerrel tudjuk elérni, hogy az iskola figyeljen ránk. Ha más eredménye nem is lesz, egy kis tiszteletet akkor is kivívunk magunknak." A modellszakszervezet philadelphiai District Council 37 szakszervezeti szövetség tagja lesz.

Az iskola nem örül

Az iskola nem támogatta a szakszervezet-alapítást, sőt az illetékes munkaügyi hivatalhoz fordult, hogy megakadályozza azt. A hatóságok azonban úgy látták, hogy a modellek szakszervezet-alapítását semmi sem tiltja. A modellszakszervezet most azt szeretné, hogy Philadelphia összes (körülbelül kétszáz) iskolai modellje belépne.

Happy Craven Fernandez, az iskola vezetője nem érti a modelleket: "Igazán jól bántuk velük, sosem panaszkodtak. Tulajdonképpen nem is alkalmazottak, alkalmi megbízások alapján dolgoznak nálunk, tehát szakszerveztük sem lehetne."