Sára, Márió
2 °C
6 °C

Olajat talált a Mol

2005.09.01. 09:15
Amit eddig közvetett jelekből csak sejteni lehetett, mostanra bizonyossá vált: olajat rejt a Mol kazahsztáni mezője.
Sikerre vezettek a Mol kazahsztáni olajmezőjén végzett próbafúrások, a kutatók 5800 méter mélyen a sóréteg alatt földgázt és olajat találtak. A minták alapján ráadásul a nyersanyag minősége kitűnő, az olaj gyakorlatilag kénmentes és a földgáz sem tartalmaz kénhidrogént. A 2400 négyzetkilométer területű, Észak-Kazahsztánban, a Karacsaganak óriás gáz- és kondenzátummező szomszédságában elhelyezkedő Fedorovszkoje blokkban a Mol vezetésével történik a szénhidrogének utáni kutatás.

A kitermelés megkezdéséig további próbafúrásokra, illetve kiegészítő szeizmikus geofizikai műveletekre van még szükség az előfordulás gazdaságosságának kivizsgálása érdekében. A kutatófázis befejezése a korábbi tervek szerint 2008 májusára várható. A Fedorovszkoje blokkban jelenleg 27,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Mol, a cég kazahsztáni befektetése eddig valamivel kevesebb mint 40 millió dollárba került. A mezőben további két cég rendelkezik még részesedéssel, a 22,5 százalékos tulajdonrésszel bíró Sinopec-leányvállalat, a First International Oil Corporation, és a 50 százalékos tulajdonos Exploration Venture Limited.

Készült 2002-ben egy számszerű becslés is a mező feltételezett szénhidrogénkészleteiről, az akkor sikertelen vételi kísérlettel fellépő Rosznyeftynél. Eszerint az ezt a területet is magában foglaló, ám ennél kicsivel nagyobb blokk (3200 négyzetkilométer) mintegy 200 millió tonna kőolajat és 400 milliárd köbméter gázt rejthet. (Összehasonlításul, a tavalyi hazai kőolaj-kitermelés 1,08 millió tonna volt, az idei ennél valamivel kevesebb lesz.)