Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A britek negyede mindig a pénzre gondol

2001.05.14. 13:32
A brit Halifax Share Dealing online brókercég a társadalomtudományok dicsőségére - vagy talán az ügyfelek megkörnyékezésének megfelelő időpontját kutatva - 2000 brit honpolgárnak tette fel azt a kérdést, hogy milyen gyakran és milyen helyzetekben gondol a pénzre. A negyedük mindig. A magyarok több mint fele a pénzt tartja a boldogulás kulcsának.
A BBC beszámolója szerint a válaszadók negyede azt állította, folyamatosan pénzügyeken borong, de velük azonos arányban képviseltették magukat az anyagi világtól elemelkedettek, akik saját állításuk szerint sohasem alacsonyodnak ilyen szintre.

A legbiztosabb ellenszer a zuhanyzás

Képmutató jómódúak
A magyarok több mint fele szerint az ember csak akkor élvezheti az életet, ha van pénze - derül ki abból a kutatásból, amelyet 2000-ben végzett a Tárki. A megkérdezettek mindössze egyötöde nem vagy egyáltalán nem értett egyet ezzel a kijelentéssel. Várható volt, hogy a vélemények az interjúalanyok anyagi helyzetével egyenes arányban fognak változni. Így is lett. Az alacsony jövedelmű háztartásban élők fontosabbnak tartják a pénzt az élet élvezésének szempontjából, mint a gazdagabbak, akik igencsak megosztottak ebben a kérdésben. Az alacsonyabb iskolai végzettségűek "anyagiasabbak" - vagy őszintébbek - a diplomásoknál, akiknek csak 19 százaléka ért egyet a kijelentéssel, bár árulkodó jel, hogy körükben igen sokan adták az "igen is meg nem is" választ. Életkor szerint nézve a középkorúak "pénzéhesek", míg a 18 és 19 éves kor közötti, illetve a 70 feletti korosztály ezt nem tartja a boldogulás kulcsának.

Az arany középutat képviselő polgárok tíz százaléka munka közben szokott a pénzen tűnődni, ami viszonylag adekvát szituáció, 9 százalékuk azonban az ágyban szakít időt effajta elmélkedésre, 6 százalékuk pedig tévézés közben.

A vizsgálat azonban azt is felfedte, a testmozgás és a zuhanyzás valószínűleg elűzi az anyagias gondolatokat, legalábbis egyetlen válaszadó sem számolt be arról, hogy ilyesmire áldozná ezeket a perceket.

Csak elalvás előtt skót a skót

A felmérés bepillantást enged a néplélek mélyebb rétegeibe is. A leganyagiasabbnak a walesiek bizonyultak, 29 százalékuk állította azt, hogy a pénz tölti be minden gondolatát. A skótoknak viszont, rácáfolva a sztereotípiákra, csupán 20 százaléka nem tud egy pillanatra sem szabadulni a pénz bűvköréből, s ezzel a legkönnyedebb nációnak bizonyultak Nagy-Britanniában. A legrosszabbak között vannak viszont a skótok, ha az elalvás előtti monetáris meditációt nézzük, 13 százalékuk ugyanis el sem tud aludni tőle.

Az Index munkatársai sajnos nem bukkantak hasonló magyar vizsgálatra. Bár kételkedünk abban, hogy az internetezők a magyar lakosság mikrokozmoszát alkotnák, a vidám áltudomány fejlődése érdekében mi is megpróbáljuk elvégezni a felmérést.